Vem var Maria Tudor?

Maria Tudor styrde som drottning av England från 1553 till sin död 1558. Hon är förmodligen mest känd för att försöka återställa den katolska tron till England genom en rad uttalanden och brutala straff för kättare. Under sin regeringstid lyckades hon också att förlora kontrollen över Calais i en olycksaliga krig med Frankrike. Efter hennes död, efterträddes hon av sin halvsyster, Elizabeth.

Maria föddes 1516 till Henry VIII och hans första fru, Katarina av Aragonien. Medan kungen var besviken över födelsen av en dotter, antog han att han skulle far en son att ta brittiska tronen någon gång, så det var osannolikt att Maria någonsin skulle ta över Englands tron. I sin ungdom fick Maria förmån för en utmärkt utbildning, att bli en talangfull musiker samt en beläst kvinnor som talade och skrev på flera språk. Tyvärr för Maria, men föll hon från gunst när hennes far frånskilda Katarina av Aragonien till förmån för Anne Boleyn.

förklarades Maria Tudor illegitim, tack vare det nya äktenskapet, och hon blev bannlyst från domstol. Eftersom hennes far gift och skilt sig eller halshugga ett antal fruar, vaxat Mary's öden och avtog, tills födelsen av Edward, som förklarades den rättmätige efterträdaren till den engelska tronen. Men var Edward VI: s regel kort, han dog 1553 av tuberkulos, och anhängarna av Lady Jane Grey försökte proklamera sin drottning, flagrant struntar Maria Tudor rätt till tronen. Jane regerade i nio dagar innan Maria Tudor lyckats avsätta henne, ta kontroll över tronen.

Under sin regeringstid försökte Maria Tudor att leda England borta från den protestantiska tron, att uppmuntra det brittiska folket att återvända till katolicismen och äktenskap Phillip II av Spanien att befästa allianser med det katolska samfundet. Båda dessa åtgärder mött betydande motstånd från protestanter, och Marias regeringstid präglades av revolter och uppror mindre, av vilka många undertrycktes brutalt.

Maria Jag kom att kallas "Bloody Mary" tack vare hennes försök att eliminera protestantismen i England. Hon brändes minst 300 kättare på bål, däribland flera framträdande medlemmar av protestanter, och föregrep ett försök att driva ut kättare och icke-katoliker. Dessa insatser kom att kallas Marian förföljelsen bland protestanter.

Marys katolska och pro-spansk hållning gjorde henne impopulär hos många människor i England, och detta ihop med ett olyckligt äktenskap leder till ett liv som utan tvekan var inte särskilt enjoyable. Även Maria Tudor och Phillip II inledningsvis bra överens, orsakat hennes oförmåga att producera en arvinge friktion, liksom de ståndaktiga vägran av parlamentet för att förklara Phillip kung. Han slutade till slut kommer tillbaka till Spanien, lämnar Mary jag att försöka hålla sina egna i England, där hon till slut blev sjuk och dog. Den sjukdom som orsakade Marias död är inte känt, trots att hon plågades av magsmärtor och förlusten av sin syn, vilket vissa historiker att misstänka att hon hade en tumör i någon form.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.