Vem är Wilkie Collins?

Wilkie Collins var en brittisk författare av den viktorianska eran, en nära vän till Charles Dickens, och en av de mer innovativa författare i sin tid. Hans mest kända verk, utgivet serialized format Moonstone , den första deckare som någonsin skrivits, och The Woman in White . Båda arbetar i första hand använda person berättande, men även inkludera flera berättare, (liknande en Brevroman) mycket som är fallet med Bram Stoker's , som har inspirerats av arbetet i Wilkie Collins, som fortsatte han.

föddes Wilkie Collins i England år 1824. Hans far var målare och kan ha legat till grund för en konstnär karaktär i romanen Hide and Seek . När Wilkie Collins var i tonåren, bestämde fadern Vilhelm att ta hans fru och två söner till Italien för att studera måleri under ett år. Wilkie Collins vunnit mycket på hans europeiska resor, som senare skulle siffran stor del i hans romaner. Till skillnad från Dickens, som Wilkie Collins ofta åtminstone en del av hans romaner och spelar utanför England att lägga till fler skov och dramatik till sin uppseendeväckande sätt att skriva. Efter återvänder till England, beslutade Wilkie Collins första att studera juridik. Under studietiden arbetade författaren på hans första roman Iolani , em som offentliggjordes inte förrän i slutet av 20-talet. Collins far dog 1847, vilket föranledde författaren att komponera sin fars biografi, som publicerades inte förrän 1848. Hans första diktverk, Antonina publicerades två år senare.

1851, Wilkie Collins träffade Dickens, börjar en två decennier lång vänskap som skulle göra Collins att bli mer framgångsrik. Han publicerade flera av hans romaner i Dickens 'magazine, "året runt" och var en flitig bidragsgivare till Dickens' andra framgångsrika publikation, "Household Words. "

Under större delen av sitt vuxna liv, men mycket produktiv och framgångsrik var han tyvärr beroende av opium från laudanum. Han led av så kallad "reumatisk gikt", som troligen var reumatoid artrit. Han levde också utanför området för "traditionella" moral. Han var involverad romantiskt med två kvinnor, Caroline Graves och Martha Rudd. Av Martha, hade han tre barn, men de två gifte sig aldrig. Med Caroline han hade en av och på förhållande, ibland bor tillsammans med henne. hela sitt liv Wilkie Collins skrev över 20 romaner och 15 spelar. Han publicerade också många icke-fiction bitar. Hans verk beundrades nästan överallt med sin publik, men kritiker ofta attackerade hans arbete, särskilt romanen Armadale för bostaden för mycket på hans skurkar. Denna roman, om man läser i dag, anses triumferande för briljant utforska psyke av anti-hjälte.

Senare arbeten följande Moonstone var mindre suspenseful och behandlas mer med social kritik och kommentarer, mycket imitation av Dickens. Vissa kritiker anser att denna förändring var ett försök att sona för det påstådda brister i hans karaktär som ledde honom till opium beroendet och för hans affärer med två kvinnor samtidigt. Ytterligare andra tror att Wilkie Collins tog upp Dickens "fackla i sina kommentarer till social orättvisa. Moonstone publicerades 1868, och Dickens dog två år senare.

Wilkie Collins är tros ha omhuldade sitt arbete The Woman in White mest. När han dog år 1889, konstaterar hans gravsten honom som sin författare, och nämner inga andra romaner. När man studerar den viktorianska författare, Collins arbete är en utmärkt följeslagare till senare romaner av Dickens. Dickens samt Collins älskat inslag av mystik och överraskning, och detta sker oftare i Dickens 'senare arbete. Många tror att vänskapen mellan Dickens och Wilkie Collins kan direkt spåras i de verk som de publiceras under sin mångåriga vänskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.