Vem är Tomoe Gozen?

Tomoe Gozen var en kvinnlig samuraj under Gempei kriget 1180-1185 CE. Även om kvinnliga krigare var inte ovanliga i Japan vid den tiden, är Tomoe Gozen en av mycket få kvinnliga samurai, välutbildad i ridning, bågskytte och fäktning. Hon var en högt uppsatt kapten under allmän Minamoto no Yoshinaka, och antingen hans assistent eller maka samt, beroende på källan. Tomoe Gozen efternamn är inte känd, Gozen är bara en titel, ungefär som "Lady. " Den tidigaste skriftliga källan om Tomoe Gozen är från den 14: e århundradet japanska classic, The Tale of the Heike , i sin tur som härrör från muntlig tradition. Denna källa beskriver Tomoe Gozen som nästan övernaturligt stark, mycket vacker, och överträffa sina manliga kollegor inom kunskaps-och tapperhet. Den 21 februari 1184, Yoshinaka och Tomoe Gozen utkämpade ett avgörande slag mot Yoshinaka kusin, Minamoto no Yoritomo . Yoshinaka styrkor var numerärt underlägsna och Yoshinaka, vetskapen om att de hade förlorat slaget, uppmanade Tomoe Gozen att fly. Heike monogatari säger att hon lydde honom, men efter att fånga ett huvud från fienden.

Andra källor om Tomoe Gozen varierar också både i beskrivningen av hennes insatser under detta sista Battle. Vissa säger att det var Yoshinaka huvud hon rymde med, för att hindra den från att falla i fiendens händer. Andra berättar att hon vägrat lämna Yoshinaka, slåss vid hans sida tills båda dog. De som säger att hon kom undan med sitt liv även ha alternativa ändelser, Tomoe Gozen antingen begick självmord eller blev nunna efter Yoshinaka död.

Det mystiska och legenden kring Tomoe Gozen's liv tillsammans med sin utomordentliga skicklighet, tapperhet och skönhet, har fått en del att tro att hon var en reinkarnation av en gammal japansk flod gudinna. I varje fall har hon varit en favorit i japansk litteratur och lokala historier till i dag. Versioner av Tomoe Gozen kan ses i manga, anime och drama i Japan, liksom i en trilogi fantasyromaner av den amerikanske författaren Jessica Amanda Salmonson.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.