Vem är Thomas Mann?

Thomas Mann var en tysk författare och nobelpristagare i det 20th århundradet. Han skrev många klassiker i världslitteraturen, inklusive noveller Döden i Venedig och Tristan och sådana romaner som The Magic Mountain och Doktor Faustus . Hans långa, eleganta meningar gör honom till en ganska svår men givande läsa, och hans psykologiska och politiska teman respons hos många läsare.

föddes Thomas Mann i Lübeck, Tyskland, inställningen för sin första roman, Buddenbrooks , den 6 juni 1875. Hans far var senator och korn köpman från Lübeck familj, och hans mor var en kreolsk kvinna född i Brasilien. 1891 dog Mann far och familjen flyttade till München. Mann gick på universitetet i München, studerar konsthistoria, ekonomi, historia och litteratur som en förberedelse för en karriär som journalist. Han var dock inte skära ut för formell utbildning. Innan han påbörjade sin karriär som författare, tillbringade Thomas Mann ett år i Italien med sin äldre bror Heinrich, också författare, och tillbringade ett år som arbetar för södra tyska Fire Insurance Company. Kort därefter började han skriva för tidningen Simplicissimus . Hans första novell, publicerades "Little herr Friedman," 1898. Hans första roman, Buddenbrookks , till stor del baserad på hans egen familj och hemstad dök upp i 1901.

År 1905, Thomas Mann gift Katia Pringsheim, dotter till framstående judiska intellektuella, den Paret har efter att ha sex barn. Mann fortsatte att skriva lysande och populära romaner och noveller, och 1929 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. När Hitler kom till makten 1933, Thomas och Katia var på semester i Schweiz, och på uppmaning av sin äldste son Klaus, har de inte återvända till Tyskland. I början av nazistpartiet hade Mann varit mycket högljudd mot dem, tala offentligt i Berlin mot deras politik och publicerade flera uppsatser på temat. Under Tredje riket, Mann's böcker fanns bland dem som brändes av nazisterna, och hans hedersdoktor har återkallats av universitetet i Bonn, men senare återinsättas 1946.

Mann återvände aldrig till Tyskland som är bosatt, och han flyttade till USA med sin familj 1939. Han undervisade vid Princeton University och flyttade till Pacific Palisades i Kalifornien 1942. Två år senare blev han en amerikansk medborgare och fortsatte att bo i Kalifornien fram till 1952, då han flyttade till Schweiz. 1949 besökte Mann Tyskland för att delta i firandet av 200-årsdag Goethe, en av hans största influenser som författare. Han tilldelades också två Goethe Priser vid detta tillfälle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.