Vem är Sun Yat-sen?

Sun Yat-sen är en viktig kinesisk revolutionsledare känd som "The Father of the Republic" och "The Father of Modern China. " Han tillbringade tjugo år på att revolutionera Kina. 1912 blev Sun ordförande för den kinesiska republiken, men hans styre var kort eftersom den blev stulen aggressivt av Yuan Shih-Kai. De tre principerna bakom Sun Yat-sen politiska filosofi är demokrati, utjämning och nationalism. Dessa blev kända som Folkets tre principer. Solen ville inte utländska imperialistiska makt att kontrollera den kinesiska regeringen, men för att regeringen är demokratiskt vald. Sun trodde också på en jämnare fördelning av välståndet med regeringens deltagande i att distribuera den.

Enligt Sun Yat-sen omfattar ideala demokratiska systemet statsförvaltningen, den lagstiftande, den CENSUR, rättsväsendet och verkställande makten till regeringen. Suns teori anser att folket ska ha fyra befogenheter: rösträtt, rätt att återkalla, makt att förändra gamla lagar och kraften att skapa nya lagar.

Sun Yat-sen föddes 12 November, 1866 i Cuiheng, Guaugdong, Kina. Hans far är Sun Dacheng och hans mor, fru Yang. Solen hade tre systrar och två bröder. Han drev en läkarpraktik mellan 1892 och 1894, men kände att hans liv var för traditionell, så han vore intresserad av politik.

Sun bror, Mei, var en arbetare på Hawaii och skickas för Sun att gå honom att närvara vid en brittisk missionär skola. Det var där som Sun Yat-sen konverterade till kristendomen och blev döpta. Hans bror var inte väntat Suns religiös omvändelse. Sun deltog också i Diocesean Boys School och därefter Queen's College i Hong Kong innan du går till medicinsk skolan.

Sun Yat-sen var gift två gånger och hade en älskarinna. Hans andra äktenskap var BIGAMISK eftersom han var gift fortfarande att hans första fru vid den tiden. Han hade två döttrar och en son. Sol dog av levercancer i Peking den 12 mars 1925. Sun Yat-sen politiska ideal och idéer levde kvar i Chiang Kai-sheks 1928 nationalistiska regering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.