Vem är Sam Shepard?

Sam Shepard är en amerikansk dramatiker, författare, manusförfattare och skådespelare född 1943 i Illinois. Han vann Pulitzerpriset för sin pjäs Buried Child . Han är en produktiv dramatiker, med mer än fyrtio låtar till sitt namn, och har även skrivit utförligt om Hollywood.

Sam Shepard flyttade till New York City i de sena tonåren, som arbetar Off-Off-Broadway. Han började skriva tidigt, och producerades ett antal gånger av Theatre Genesis på Sankt Markus kyrka. Trots att han framträdde på scen lite under denna period, var det inte förrän ganska lite senare att han helt gick in på scenen som skådespelare. I mitten av 1970-talet Sam Shepard flyttade till San Francisco och blev i samband med Magic Theatre. Det var där, 1978, att Sam Shepard premiär Buried Child , som skulle samla på sig en Pulitzer Prize, blir den första Off-Off-Broadway-show för att vinna ära. Efter Buried Child , Sam Shepard fortsatte att skriva i en snabbare takt. Några av hans mest betydande verk omfatta Curse of the Starving Class , Tongues med Joseph Chaikin, Fool for Love , Simpatico och A Lie of the Mind .

2001 Sam Shepard skrev Gud Hell , en anklagelse mot republikanernas svar på tragedin den 11 september. Gud Hell följer en lantlig jordbruk familj vars liv kastas in i kaos genom en alltför nitisk patriotisk anställd av Förenta staternas regering. Under 2007 Sam Shepard släppte sitt senaste spel, Kicking a Dead Horse , som hade premiär på offentliga Teater.

Buried Child , pjäsen som gjorde Sam Shepard berömd, följer en familj som faller isär i samband med 1970-talet ekonomiska problem i USA. Familjen söner, väntas ta över familjeföretaget, faktiskt inte kan göra det, och se på gården misslyckas och familjen långsamt degenererar. Den utforskar temat besvikelse, särskilt med den amerikanska drömmen, och avsaknad av moderna amerikaner att uppfylla den amerikanska drömmen och leva upp till myten om Amerika, liksom USA: s misslyckande att göra dessa drömmar möjligt.

Detta tema är återkommande i verken av Sam Shepard, och eftersom tiden gått har bara blivit mer spetsiga, med Kicking a Dead Horse en djupt sorgsen titta på America's driver från sin centrala ideal och romantik. Samtidigt, Sam Shepard färger komiska och gripande scener genom vilka de kan berätta sina berättelser, och de flesta av hans pjäser och manus är laugh-out-loud funny ibland.

Sedan slutet av 1970-talet Sam Shepard har också varit en vanlig stapelvara i Hollywoodfilmer. Han har medverkat i filmer som The Right Stuff , Steel Magnolias , Pelikanfallet , Snö faller på Cedars Michael Almereyda s Hamlet och Stealth . Han har också fått erkännande för sin egenskap av ett antal ställen, bland annat en Oscar nominering 1984 för sitt porträtt av Chuck Yeager i The Right Stuff .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.