Vem är Robert Moses?

Robert Moses föddes den 18 december 1888 i New Haven, Connecticut. Hans föräldrar, tysk-judiska invandrare, var framgångsrika fastigheter företagare och aktiva medlemmar i det lokala samhället. Även Robert Moses tog examen från Yale med en examen i politik och ekonomi i hans ärvt passion för byggnader aldrig gick bort.

Efter studenten flyttade Robert Moses till New York City, där han försökte, utan framgång, att engagera sig i politiska reformer. Han började så småningom arbeta under överinseende av Al Smith, löpande guvernör i New York. Männen utvecklade snabbt en bra rapport, och Smith slutligen utsåg Moses både statssekreterare och New York City's Park kommissionär. Robert Moses återvände till sin kärlek i byggnader genom att ta på utveckling och konstruktion av Jones Beach, landets första offentliga park-systemet, och en rad stora pooler runt om i staden.

Efter ordförande under några allmännyttiga bostäder projekt blev bestäms Robert Moses att ändra stadens utformning och strandlinjer. Han var övertygad om att vägarna var mycket viktig för utvecklingen av staden, och fokuserade på att skapa vägtullkabiner, utveckla Long Island parkways, och övervaka byggandet av Brooklyn Battery Tunnel. På 1930-talet och 40-talen, blev Robert Moses ensam ansvarig för alla byggnader beslut i staden. Han beordrade byggandet av fyra broar, otaliga vägar och 30. 000 enheter lägenhet. Han organiserade också två Världsutställningar. Robert Moses rykte började minska under 1960-talet, delvis på grund av sin besatthet av att utveckla stadsdelarna och stränder som undantas minoriteter, utan också på grund av sin bristande respekt för stadsområden och hans försummelse för stadsområdena. Han gav upp sin post som ordförande för Metropolitan Transportation Authority (MTA), och slutligen drog sig tillbaka till West Slip, New York. Robert Moses dog den 29 juli 1981.

Robert Moses har varit mycket kritik för sin besatthet av att skapa utrymme för bilar, ibland på bekostnad av parker och historiska platser. Han får skulden för att ruinera Coney Island, inklusive nedläggning av vissa nöjesparker och utflyttningen av Brooklyn Dodgers. Ironiskt nog, Moses Robert själv aldrig lärt sig att köra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.