Vem är Rita Hayworth?

Rita Hayworth (1918-1987) var en känd Hollywood sexsymbol, dansare och skådespelare, som medverkar mest bekant i Gilda (1946). Hon jämförs ofta med Marilyn Monroe, hennes blonda motsvarighet, och fängslade fantasin hos amerikanska män under sin varierade filmkarriär. Samtidigt på skärmen, beräknas Rita Hayworth en trygg, säker kvinna som förkroppsligade den perfekta skärmen gudinna av 1940-talet. Tyvärr kämpade Rita Hayworth med svårigheter i sitt personliga liv, som kulminerade i slutet av diagnosen Alzheimers, som tog sitt liv 1987.

föddes Rita Hayworth Margarita Carmen Cansino, i en familj med flera generationer av spanska dansare. Hennes far, Eduardo, utbildade henne från tidig ålder, och hon spelade scen som dansare så unga som åtta år gammal. Rita Hayworth sades att mycket mogna och plockades upp av Fox Pictures 1935 för Dante's Inferno . Hon verkade i många filmer som dansare, härdning hennes latinska utseende med plastikkirurgi och elektrolys eftersom hon ansåg att det skulle förbättra hennes framgång i Hollywood.

Rita Hayworth framträdde tillsammans med Fred Astaire i You'll Never Get Rich 1941, och följde fem år senare med Gilda , hennes mest framgångsrika film. Många anser Gilda som höjdpunkten av Hayworth karriär, och därefter minskade sina roller stadigt i storlek och kvalitet fram till 1960, då den tidiga uppkomsten av Alzheimers fick henne att ge upp sin skärm karriär.

Rita Hayworth var ganska slående, och hon ofta medverkat i filmer som betonade hennes fysiska tillgångar. Många kritiker anser att detta var det bästa, tala hårt i hennes egenskap förmåga och personlighet. I själva verket var de flesta av de roller Hayworth spelat grunt, enkla figurer som dansade bra och såg söt. Vissa kritiker har hävdat att den korta zenit av Rita Hayworth karriär på grund av hennes brist på styrka som skådespelare och som person.

Rita Hayworth kämpat med en rad av misslyckade äktenskap, börjar med Edward Judson 1937. Till 1943, då de frånskilda, befordrades han aggressivt henne för olika filmer, landar henne många kända roller, bland Judy i Endast änglar ha vingar (1939). Hayworth följt äktenskap med en till Orson Welles, 1943 till 1948. Detta äktenskap resulterade i ett barn, Rebbecca Welles. Hayworth omgift strax därefter till prins Ali Khan, med vilken hon fick sin andra dotter, Yasmin Khan. Yasmin brydde senare för Rita på 1980-talet, när härjningar Alzheimers gjorde henne oförmögen att fungera.

Efter sin skilsmässa från Playboy Prince 1953, gifte sig med Rita Hayworth Dick Haymes, men äktenskapet varade bara två år. År 1958 gifte hon sig med James Hill, som hon frånskild 1961. Detta skilsmässa berodde troligen Hayworth ökande psykisk störning på grund av Alzheimers sjukdom. Hennes serie av äktenskap innebär, för många, då en djupgående brist på egen säkerhet och förtroende, en stor tragedi i kontrast till hennes stjärnornas skärm föreställningar.

Rita Hayworth sista film var Guds vrede , filmat 1972, där hon spelade som Señora de La Plata. Hennes dotter Yasmin fortsätter att hålla årliga insamlingar för Alzheimers till minne av sin mor, öka miljoner dollar om året för utbildning, behandling och forskning. Rita Hayworth framstår som en figur i Hollywood historia för henne som något tragiska liv och tidig upplösning av hennes karriär. Hennes image som en berömd pinuppa, tillsammans med hennes kvav på roller skärmen och sensuell dans, är kanske hur hon är mest känd som historiker och supportrarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.