Vem är Ralph Bunche?

Ralph Bunche var en amerikansk statsvetare och diplomat känd för sin medling mellan israeler och palestinier på 1940-talet. Han var ansvarig för ett vapenstillestånd överenskommelse mellan de två grupperna och blev den första African American kunna tilldelas Nobels fredspris som följd. Ralph Bunche fick även Medal of Freedom, en av de två högsta civila utmärkelser i USA, från president Lyndon Johnson 1971.

föddes Ralph Bunche i Detroit, Michigan, USA den 7 augusti 1904, son till en frisör och en amatörmusiker. Vid tio års ålder flyttade han med familjen till Albuquerque, New Mexico i hopp om att förbättra sina föräldrars vacklande hälsa. Tråkigt nog, de båda dog inom några år, och de föräldralösa Ralph Bunche flyttade till Los Angeles, Kalifornien, där han bodde med sin mormor, vid 13 års ålder.

Ralph Bunche gick Jefferson High School i Los Angeles, där han stod upp för sin framstående akademiker och debatt. Bunche examen som toppelev, men var förhindrad från Los Angeles stipendium hedra samhället på grund av sin ras. Han fortsatte sin akademiska karriär vid University of California, Los Angeles (UCLA), som han tog en partiell stipendium. Han arbetade också under sin college karriär för att komplettera sitt stipendium. vid UCLA, fortsätter Ralph Bunche att skilja sig i olika områden. Han var en modell student som utmärkt sig i debatten, student politik och idrott, och han utexaminerades som toppelev gång, med den högsta latinska ära, summa cum laude . Ralph Bunche fortsatte med att förtjäna sin magisterexamen i statskunskap vid Harvard University, med sin undervisning med ett universitet stipendium och en gåva från en Los Angeles svart kvinnors organisation som inrättats en stipendiefond i hans namn. När du fyller sin doktorsexamen vid Harvard, arbetade Ralph Bunche som professor vid övervägande svarta Howard University i Washington, DC, där han etablerade det statsvetenskap. Efter att ha avslutat sin doktorsexamen 1934 talade Ralph Bunche ut mot rasism och segregation, grundandet av National Negro kongressen 1936. Han fortsatte också sin studie genom fältet i Afrika och publicerade skrifter om politiska rasrelationer i USA och världen i stort.

Ralph Bunche började arbeta för den amerikanska regeringen under andra världskriget, först i Office of Strategic Services, föregångaren till CIA, och senare för utrikesdepartementet. Ralph Bunche blev en av ledarna för Institute of Pacific Relations (IPR) tillsammans med Alger Hiss. År 1945 deltog Ralph Bunche i planeringen av Förenta nationerna och i utarbetandet av dess stadga och inrättandet av den internationella deklarationen om mänskliga rättigheter.

Ralph Bunche arbete i Palestina började 1947 och ledde till undertecknandet av vapenstilleståndet avtalen 1949. Ett år senare fick han Nobels fredspris för sina insatser i området. Bunche fortsatte att arbeta för fred i instabila regioner, och 1968 blev han statssekreterare generaldirektören för Förenta nationerna.

Ralph Bunche dog 1971, men hans arv fred och medborgerliga rättigheter består. Ralph Bunche har gett sitt namn till ett klassrum byggnad vid UCLA, den äldsta federala regeringen bibliotek i USA, och en park i New York City.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.