Vem är Pontius Pilatus?

Pontius Pilatus var den romerska prefekten, eller guvernör, i Judéen 26 till 36 CE, mest känd för sitt utseende i Nya Testamentet. Pilatus var officiellt ansvarig för fördömande Jesus korsfästelse, trots att han "tvättade sina händer" av ärendet, passerar skuld på judarna. Lite är känt om Pilatus utanför hans utnämning i Judeen, men några legender existerar.

Enligt bibliska konton, Sanhedrin, det judiska lagstiftande organ, arresteras Jesus och vände på honom till Pilatus efter förhör honom, eftersom de ansåg honom ett hot mot den organiserade religionen. Enligt de synoptiska evangelierna-Matteus, Markus och Lukas-Pilatus ansåg inte att Jesus ett politiskt hot efter att ha gjort sin egen rättegång. Däremot erbjöd Pilatus allmänheten valet av en fånge skall lämnas ut, vare sig Jesus eller en man som hette Barabbas, och de valde Barabbas. Pilatus då bokstavligen tvättade sina händer framför publiken, hävdade att han inte var ansvarig för Jesu utförande, men det officiella beslutet var hans. Olika kristna grupper i dag är oeniga Pilatus ansvar i frågan. En samtida judisk historieskrivning av Pilatus, av författaren Josephus berättar att han inte var omtyckt av judarna och att han kom i konflikt med dem ett antal gånger över religiösa frågor. Även han bort Roman krig normer efter en judisk protest mot dem, som han enligt uppgift Temple medel för att bygga en akvedukt och brutalt den resulterande upplopp. Pilatus var så impopulär som guvernör att han togs bort från posten efter tio år.

Redovisning av Pilatus liv före och efter sin post som guvernör varierar. Det finns ingen enighet om var han föddes eller omständigheterna kring hans död, men traditioner överflöd. Pilatus är ibland sägs ha begått självmord, och andra gånger ha genomförts av den romerske kejsaren Tiberius. Vissa berättelser finna att vattenförekomster konsekvent avslagit hans lik.

En välkänd legend berättar att Tiberius blev allvarligt sjuk och bad att få se Jesus, om vars mirakel han hört. Pilatus stannat, rädd för att ge Tiberius nyheten att Jesus var död. En kvinna som hette Veronica reste sedan till Rom med sin näsduk, som uppvisade en underbar bild av Jesus efter att hon använt den för att torka ansiktet medan han bar korset. Tiberius var botad genom närvaron av Veronica huvudduk, men rasande på Pilatus. Efter Pilatus tillbaka till Rom, dömd Tiberius honom till döden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.