Vem är Nikola Tesla?

Nikola Tesla är far till moderna el och uppfinnaren av radion. Han var bland de mest kända vetenskapsmän och ingenjörer på 20th Century, men hans rykte fläckas av långt ut påståenden han gjort om sin teknik. På ett eller annat anspråk på att ha utnyttjas kosmiska strålar om makten, byggt en "död Ray" som kunde ta ut flygplan från miles därifrån, och arbetet med eldrift apparater som skulle förmodligen få konsumenterna att Strömenheter helt enkelt genom att hålla en tråd i marken. Hans påstående har i stort sett sedan dess kämpat med utövare av pseudovetenskap och det ockulta, ytterligare grumlar Tesla arv, men många nykter vetenskapsmän och ingenjörer som fortfarande gäller Tesla som en inspirerande siffra och en stor uppfinnare.

Nikola Tesla föddes 10 juli 1856 i byn Smiljan nära Gospi?, som då var en del av Österrikiska imperiet, nu en del av Kroatien. Den 6 juni 1884, anlände Nikola Tesla i New York City, där han stannade mest för resten av sitt liv tills han dog fattig den 7 januari 1943 vid en ålder av 86. Även Tesla tjänat miljoner under hela sitt liv genom försäljningen av sina produkter, han var fattig med finansiering och spenderade stora summor pengar på gigantiska elektroteknik projekt som aldrig bar frukt. Men för många, lade detta excentricitet bara till hans charm. Hans excentricitet, förutom hans många bidrag till vetenskap och teknik, var utan tvekan den viktigaste drivkraften för hans världsberömmelse under hela början 20th century.

Antalet vetenskapliga och engineering bidrag från Nikola Tesla var enormt. Han uppfann begreppet växelström, som i motsats till att tro att många mäktiga män på gång, bland annat Thomas Edison, skulle aldrig vara mer användbar än den likström. Den moderna elnät är baserad på växelström. Tesla uppfann AC motor, som hjälpte Jumpstart den andra industriella revolutionen på 1900-talet och 1910-talet. Han uppfann många olika system för trådlös överföring av kraft och signaler, grunden för radion. Han har banat väg för Tesla spole, den båge lampa, Bladeless turbiner, röntgenrör, tändstiftet, och lysrör. Den grundläggande vetenskapliga enheten magnetism kallas den tesla i hans ära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.