Vem är Martin Luther?

clergyperson som ofta nämns som far till den protestantiska reformationen, är Martin Luther en av de mest inflytelserika personerna i utvecklingen av en form av kristendom som banade väg begreppet sol Skriftens auktoritet, prästadömet, och frälsning genom tron. Påbörja sin religiösa karriär som en munk, fortsatte Martin Luther om att bli grundare av en av de mest bestående av protestantiska trossamfund, med sina skrifter fortsätter att informera många anhängare av ett antal protestantiska samfund.

Född den 10 November 1483, Luther första anses en karriär i studiet av lagen. Men hans hjärta helt enkelt inte i uppgiften. 1505 bestämde han sig för att överge studiet av lagen och anger en sluten Augustinian Friary, där han inledde en period av avskild klosterlivet. Med tiden beslutade man att Luther behövs för att koncentrera sig mindre på inåtvänt religiösa strävanden och mer på åklagarmyndigheten. By 1507, vigdes Luther som präst och började undervisa teologi vid universitetet i Wittenburg i Tyskland. Samtidigt tjänade Luther flera grader. Av 1512 hade Martin Luther blivit en del av senaten i den teologiska fakulteten vid universitetet, som tjänstgör i ställning doktor i Bibeln. Detta är en position som han skulle hålla för resten av sitt liv.

Luthers fortsätta studie av bibliska skrifter kristendomen, tillsammans med de tidigaste skrifter av kyrkofäderna, ledde honom att vara obekväma med vad han ansåg vara obibliska traditioner och överdrifter i kyrkan på hans tid. Hans problem med ledning av statskyrka kulminerade med överklagandet i Rom för försäljning av avlatsbrev bland besättningen i Luthers Tyskland. Denna åtgärd sporras Martin Luther att utarbeta sin berömda dokument, Disputation av Martin Luther på Power och effekt av avlatsbrev. Mer känd som 95 teser, det fungerar inte bara upp bruket av avlatsbrev, utan en rad andra läror och traditioner som Luther trodde inte kunde styrkas genom överklagande till den bibliska kanon.

Luthers arbete spreds snabbt genom Tyskland i både latin och tyska versioner, och kom så småningom till tillkännagivandet av kyrkans ledarskap i Rom. Medan medlingsförsök har gjorts, bannlyste Pope Leo X småningom Luther den 3 januari 1521. : Kritiken av Martin Luther inte upphörde problemet. Fri tänkare och andra kristna som hittat en hel del inspiration i skrifter av Martin Luther samlades runt honom. Så småningom bildades denna till grund för skapandet av den lutherska kyrkan i Tyskland. Framgången för lutherdomen gav upphov till en rörelse på andra platser för att reformera den traditionella kyrkan, samt skapa ett antal oberoende kristna trossamfund som klippt av alla band med ledarna i Rom.

Även om de inte komma överens om varje punkt i läran, som skrifter Martin Luther grunden för många av de grundläggande principerna för den protestantiska grenen av kristendomen. Bland de mest bestående av dessa principer är tanken att det inte fanns något behov av ett ministermöte medlare mellan Gud och mänskligheten, eftersom förlåtelse för synder som kan erhållas genom direkt omvändelse till Gud. Canon i Skriften är den sista instans i frågor om tro och övertygelse. Dessutom har kyrkan i och för sig inte är gudomlig, utan en mänsklig mekanism som hjälper punkt folk mot det gudomliga.

Luther fortsatte att erbjuda predikningar och författaren ett antal religiösa verk som har varit värdefull för många generationer av protestantiska kristna. Så småningom gifte sig och bli pappa gjorde Luther sitt hem i den övergivna Friary där han först började sina betraktelser, och fortsatte sitt arbete vid universitetet. Vid tiden för hans död den 18 februari 1546, Luther lämnat efter sig ett bestående kyrka struktur och trossystem som har påverkat miljontals kristna, och fortsätter att utgöra grunden för kristen tro och övertygelse för många människor runt om i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.