Vem är Kenzaburo Oe?

Kenzaburo Oe är en japansk författare som vunnit Nobelpriset i litteratur 1994. Kenzaburo Oe är känd för sin haunting verk som utmanar läsaren att tänka kritiskt om sina liv. Född bara sex år före utbrottet av andra världskriget, var Kenzaburo Oe mycket rörd av händelserna under kriget och hans barndom tillbringade genomsyrad japanska militära kulturen. Mycket av hans fiktion integrerar det lilla samhället han växte upp i, konflikten mellan stad och landsbygd, en mystisk kosmologi och unika mytologi. Den utmanar också många traditionella japanska värden.

föddes Kenzaburo Oe i skogarna i Shikoku 1935, till en familj som traditionellt hade bott en liten by liv i hundratals år. I en tid när många unga japanska började lämna sina hem till Tokyo, Oe familj fortsatte att leva ett oavbrutet livet på landsbygden. Oe familj innehöll många berättare, som berättade den unge pojken fantastiska legender om Japan, av vilka många har införlivats Kenzaburo Oe: s senare verk.

Under andra världskriget utsattes Kenzaburo Oe till en ny uppsättning av myter och legender om japanska nationella historia och den japanska militära traditionen. I slutet av kriget, var utsatt Kenzaburo Oe till många nya erfarenheter och skilda värdesystem, som drev honom att överväga ett liv radikalt annorlunda än det som hans familj hade bott i generationer. Vid 18 års ålder beslutade Kenzaburo Oe att åka till Tokyo som en student av franskspråkig litteratur, eftersom han kände att Tokyo erbjuds fler möjligheter för honom att växa. Hans verk är starkt påverkat av att skriva av de franska filosoferna som följd.

Kenzaburo Oe började skriva när han var på Tokyo universitet, publicera sin första novell, Catch , 1958 och vann det prestigefyllda Ryunosuke Prize. Han skrev också sin första roman, Nip knopparna, Shoot the Kids , utforska kriget och dess påverkan på japanska ungdomar. Oe skrev också om kriget i Hiroshima Notes en lång och mycket kritisk uppsats publicerad 1965. År 1957 och 1961, respektive, skrev Kenzaburo Oe Lavish är Dead och ynglingen som kom sent , böcker om studentlivet i Tokyo och förändringar i de traditionella japanska värden som Kriget hade medfört. I mitten av 1960-talet, tog Kenzaburo Oe arbete med en avvikande väg på grund av enorma förändringar i hans privatliv. I början av 1960, föddes hans första son, Hikari,. Barnet var svårt handikappade, och Kenzaburo Oe kämpade med sin son och deras relation. I ett radikalt avsteg från traditionella japanska värderingar om personliga problem, skrev Kenzaburo Oe flera böcker om Hikari Oe och känslor kring hans son, inklusive en personlig sak (1964) och lära oss att växa ur våra Madness (1969). Kenzaburo Oe böcker om Hikari läsas som ytterst personlig utforskningar av känslor och erfarenheter och ibland obekväma för läsaren. I Min dränks Barn (1973), kämpar Oe med idéer kring kommunikation med funktionshindrade och hur de kan övervinnas, vilket gör boken till en prövosten för många i den funktionshindrades rättigheter rörelsen.

Kenzaburo Oe blev också fascinerad av uppdelningen mellan landsbygd skog livet och världen i städerna Japan. Han skrev ett antal böcker utforska denna uppdelning och integrera hans personliga mytologi. Böcker läste som egendomliga antropologiska utforskningar av en dold värld, som hans karaktärer kamp med sin identitet och anda av plats. Några av Kenzaburo Oe skogs romaner är mycket lekfulla, innehåller historia, verklighet, och myterna människor bygga, medan andra är mer allvarligt utforskningar av den mänskliga tillvaron. Dessa romaner ingår Silent Cry (1961), Brev till min Sweet Bygone år (1987), M /T och underverk Skog (1986) och The Flaming Green Tree (1995).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.