Vem är Julia Morgan?

Julia Morgan, en infödd till Oakland, Kalifornien, föddes 1872. Morgan världsklass innovativ arkitekt, och förtjust i att göra saker som ingen kvinna någonsin gjort tidigare. Hon var också en mästare i detalj, och kunde skapa byggnader som var funktionella konstverk. Som en liten flicka, ville Julia Morgan att bli läkare, men när hon kom in college, hon hade beslutat att en arkitekt. Hon skulle studera vid University of California i Berkeley, men det hade ingen arkitektur i skolan, så hon läste anläggningsverksamhet. Efter college, gjorde hon upp henne i Paris, gå i skolan i Beaux-Arts där hon var den första kvinnan att ta examen.

Efter examen från arkitektonisk skolan, gick Julia Morgan att arbeta för John Howard, arkitekt. Enligt Howard, Morgan konstruerade byggnader för Phoebe Hearst familj och vänner, däribland klockstapeln på Mills College. Julia Morgan var inte villig att fortsätta acceptera en lägre lön från Howard enbart för att hon var kvinna, och ansökte om en arkitekts licens 1904, blev den första kvinnliga licensierade arkitekt i Kalifornien.

Morgan verksamhet gick långsamt i början, men efter San Franciscos 1906 jordbävning, plockade upp den. Hennes hus var den första som skall göras av armerad betong i Kalifornien, och när andra såg att hennes hus hade överlevt jordbävningen hade Julia Morgan ett blomstrande företag utforma hus, kyrkor, skolor och torn. Hon anställdes även att bygga den berömda Fairmont Hotell i San Francisco, som förstördes efter jordbävningen.

Julia Morgan mönster sågs som ett undantagsfall på grund av sin känsla för detaljer. Hon hade en funktion för varje rum, och utformad insidan av byggnader först. Hon började i Kalifornien uppdraget arkitektur, upplåning från spanska Tjänsteresor och indiska Pueblos. Hon tyckte om att använda Adobe och furu-infödda material Kalifornien. Hennes byggnader ansågs konstverk. När William Randolph Hearst beslöt att han ville ha en byggnad på hans ranch i San Simeon, Kalifornien, fick Julia Morgan chansen att designa hennes mest kända byggnad. Hearst Castle började som Hearst ranch "bungalow", men blev snabbt en 144-rums herrgård. Hearst var känd för att förändra hans sinne, och Morgan skulle ofta behöva riva rum som redan byggts.

1932 Julia Morgan blev sjuk med en infektion som förlamad på vänster sida av ansiktet. Hon kunde inte arbeta i samma takt som hon haft tidigare. Strax därefter förlorade Hearst pengar och hade Morgan avbryta arbetet på Hearst Castle. När USA gick med andra världskriget, Morgan byggprojekt stoppas. År 1950 avslutade Morgan kontoret hon hade arbetat ut i 46 år, designa över 700 byggnader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.