Vem är Jane Austen?

Jane Austen var en tidig 19th century brittisk författare, som har fått mycket postumt beröm för hennes romaner. Hennes arbete beaktas inte en stor del av 1800-talet. Intresset för 1900-talet etablerade tydligt hennes romaner som en viktig del av den litterära kanon eller "måste läsa"-material för dem som studerar litteratur.

Hennes romaner är komiska, tätt byggda verk som försiktigt håna det begränsade område där hon levde-medelklassen i England i början av 1800-talet. Hon avslutade sex romaner under sin livstid: Förnuft och känsla , Stolthet och fördom , Mansfield Park , Emma , Northanger Abbey och Övertalning . De två senaste romaner skrevs före Emma och publicerades postumt.

Jane Austen levde ett händelselöst och korta liv i England. Född 1775, bodde Jane Austen endast fram till 1817. Hennes stora verk skrevs under det första decenniet av 1800-talet. Hon började skriva när hon var 13 eller 14, och några avgudar hennes samling av tidiga skrifter.

Jane Austen tydligt skrev att underhålla sin familj i hennes tidiga verk. Hon fick en bättre utbildning än de flesta kvinnor, och blev inspirerad att studera på mer krävande ämnen i vilken hennes bror utmärkt.

Jane Austen hade sex bröder och en syster. Hon var särskilt nära hennes syster Cassandra, speglar förhållandet mellan Jane och Elizabeth i sin roman Stolthet och fördom . Hennes brev till Cassandra finns tillgängliga för granskning på Internet och i Jane Austen-museet ligger i Bath, England.

På samma sätt som äktenskap förslag av Mr Collins till Elisabet Stolthet och fördom (P P) Jane Austen fick ett frieri 1802 från en "heavyset" man, Harris Bigg-Wither. Hon har godtagits, minskade sedan förslaget. Hon ville inte gifta sig för något mindre än kärlek, och skulle inte bli Charlotte Lucas för P P som gifte sig med en "avskyvärd" man för att undvika fattigdom. Vissa kritiker talar Charlotte är Austens argument för att vägra Bigg-Winter.

Jane Austen inte hitta kärlek och var tvungen att ta emot stöd och vägledning från hennes familj. Hon började skriva romaner, som delvis förtjäna sin väg. Men som alla riktig kvinna i tiden kände hon att gömma hennes författarskap under läskpapper, bör alla gästerna anländer, eftersom det ansågs bredvid opassande att vara en kvinnlig författare. Hennes verk publicerades anonymt anstår "anständigt" beteende av tiden.

Hon har fått både beröm och kritik för sina verk från andra författare. Både Mark Twain och Charlotte Bronte trodde hennes romaner var usla. Samuel Taylor Coleridge och Lionel Trilling var fans, och Virginia Woolf som Jane Austen som en "glödande" författare.

Jane Austen levde i en begränsad sfär av det engelska samhället, och ett exempel på "skriv vad du vet" filosofi sammansättning. Hennes arbeten är begränsade till sin förståelse av världen, även om hennes senaste roman, Emma , utforskar samhället lite mer och anses av många kritiker vara hennes största verk. Hennes romaner är till skillnad från mycket av skrivandet av den romantiska perioden, eftersom de inte fira varken natur eller naturlighet som var gemensam för de samtida som Wordsworth.

läsare att hitta Stolthet och fördom att vara den mest åtkomlig arbete Jane Austen, och hade anpassats till två filmer. 1940 version stjärnor Laurence Olivier som Darcy, och det andra i 2005 stjärnor Keira Knightly. Två miniserie strikt hålla sig till boken. 1980 BBC version huvudrollerna Elizabeth Garvey och David Rintoul är den trognaste produktion. 1990 series featuring Jennifer Erhle och Colin Firth är mest beundrade.

skrevs Förnuft och känsla s mest kända film anpassning av skådespelaren, Emma Thompson, som också hade huvudrollen i arbetet. Det är en ganska trogen produktion och tilltalar de flesta Jane Austen fans. Mansfield Park och Övertalning har anpassats för både filmer och miniserier flera gånger, och Emma har parodierade underbart på 1990-talet filmen Clueless .

Austens storhet som författare finns mindre i filmer, men mer i sitt egentliga arbete. Hennes karaktär studier är exakta och kvick. Man kan fortfarande hitta representationer av dessa tecken i det vanliga moderna livet. Jane Austen romaner utgör en integrerad del av den litterära kanon, och bör studeras av alla som analyserar romanen som konstform.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.