Vem är J.R.R.

James Ronal Reuel, eller JRR, Tolkien är en av de mest älskade brittiska författare av 20th Century. Hans främsta verk, The Hobbit och Sagan om Ringen har firats i årtionden, och översatts till många språk. Den senaste filmversionen av Sagan om Ringen regisserad av Peter Jackson har skapat mer intresse i JRR Tolkiens bakgrund.

J. R. R. Tolkien föddes i Sydafrika 1892. Hans far dog när Tolkien var bara tre, och familjen flyttade till West Midlands delen av England. Tidigt visade Tolkien en fantastisk fallenhet för inlärning av språk, mastering grekiska och latin i de tidiga tonåren. Av särskild betydelse var hans behärskar finska, som senare skulle i hög grad påverka Elven språk, quenya.

Medan JRR Tolkien ursprungligen gick College i Oxford, ändrade han sin tonvikt på engelsk litteratur, och uppnått en kand-examen 1915. Han också träffade sin blivande fru Edith Bratt. När hon konverterade till katolicismen, gifte de två. De fick fyra barn, som Tolkien ofta höra hans många berättelser.

Även på college, J. R. R. Tolkien hade redan påbörjat arbetet med original poesi och började uppfinna quenya. Efter examen, J. R. R. Tolkien tog värvning i brittiska armén. Många tror att de skildringar av krig i Sagan om Ringen var starkt präglat av Tolkiens tid i skyttegravarna i Frankrike. J. R. R. Tolkien hatade denna tolkning och motbevisats, men nära stipendium av hans skrifter till sin hustru under den tid som definitivt föreslår likheter.

Efter första världskriget, J. RR Tolkien blev docent vid Leed's College. När han undervisade, fortsatte han att arbeta med berättelser och översättningar. Hans mest uppmärksammade översättningar av långa dikter i West Midland Dialect, som klart skiljer sig från andra former av Middle English. Hans översättning av Sir Gawain och gröna night är fortfarande anses av många vara en utmärkt vers översättning.

År 1925 fick han professur i Oxford. Han grundade en grupp kallad Inklings, blir vän med både C. S. Lewis, författaren till Narnia -serien och Charles Williams. Igenom dem, och genom hans barn, testade Tolkien ut hans teorier och idéer om hober, som vill skapa en mytologi för England, eftersom de flesta tidigt mytologi avledd nordisk eller Norman källor.

Medan han fortsatte att undervisa och bidra många vetenskapliga artiklar till filologi publikationer, började han arbeta på allvar The Hobbit . Det var inte klar eller publiceras förrän 1937. Efter inledande framgångar med The Hobbit , J. RR Tolkien fram vad han ansåg vara hans finaste verk, Silmarillion , em som inte offentliggjordes förrän efter hans död. Detta avslag var en källa till djupt beklagande till Tolkien.

Men, JRR Tolkien blev uppmuntrad att skriva något som liknar The Hobbit och Sagan om Ringen tog form. J. R. R. Tolkien ville ursprungligen att publicera hela arbetet tillsammans, men förlag indelade i tre böcker. Recensioner av publikationer på 1950-talet var blandade, men attrahera en brittisk följande.

Arbetet kom till allmänhetens kännedom om i USA på 1960-talet, som en följd av piratkopior som skrivs ut. Det var bunden ofta med motkulturella rörelser av 60-talet, som gav JRR Tolkien någon nöd. Det gjorde dock utvecklas till kultstatus av Tolkiens verk fortfarande mycket närvarande i dag.

Sagan om Ringen som en produkt av mer än 20 års stipendium, noteras särskilt för dess djup, och underlayering av helt påhittat kulturer och språk. Det är relatable till många och är ett typexempel på "hjältens resa. "Inte alla fans är lika nöjd med den senaste filmversionen. Förändringar i beteende eller tecken som Faramir är bedrövliga.

Tolkien, som en hängiven katolik, trodde att det var några oförgängliga människor, såsom hans karaktär Faramir. I boken försöker Faramir aldrig ta ringen från Frodo. Jackson förändringar Faramir inte bara lockas utan också faktiskt börjar Frodo tillbaka till Osgiliath. Tyvärr Jackson verkar inte ha haft samma tro som ger JRR Tolkiens stora arbete med denna barnsliga tro på det oändligt god.

J. R. R. Tolkien avled 1973, och trots att han gjorde andra litterära strävanden de inte väl emot. Första hand, skrev han ett par korta berättelser som publicerades först efter hans död. Genom arbetet med sin yngste son, Christopher, älskare av Tolkien äntligen fått tillgång till Silmarillion , samt hade förmånen att läsa andra berättelser han skrev på vägen till hans största verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.