Vem är Indira Gandhi?

Indira Gandhi Priyadarshini tjänade som premiärminister i Indien, och var den första kvinnan att inneha denna position i Indien. Gandhi och karakteriseras av både det arbete hon gjorde under sin mandatperiod, och en bild av kvinnlig styrka och agentur på det politiska området. Indira Gandhi valdes till befattningen som premiärminister i Republiken Indien om fyra olika tillfällen. Hon var tre på varandra följande mandatperioder från 1966 till 1977. Hon valdes senare för en fjärde period 1980, där hon tjänstgjorde till sin mordet den 31 oktober 1984.

Priyadarshini Indira Gandhi föddes den 19 november 1917. Dotter till framstående indisk politiker Jawaharlal Nehru, Gandhi verkade avsett för livet på det politiska området. Under hennes barndom, besöktes Indira Gandhi och hennes familj genom den enormt inflytelserika Mahatma Gandhi, under vars ledning hennes far, Jawaharlal Nehru, deltog i den indiska självständighetsrörelsen. Indira Gandhi skulle senare gå med i rörelsen också.

Under den tid av sin utbildning vid universitetet i Oxford, England, deltog Indira Gandhi i politisk aktivism, inklusive pro-självständighetsrörelsen kallas Indien League. År 1941 gifte hon aktivist Feroze Gandhi, som hon senare fick två barn. 1947, Indira Gandhi hjälp med att organisera flyktingläger för pakistanska flyktingar under delningen av Indien. Detta var kanske hennes första stora agera i allmänhetens tjänst.

Indien senare vunnit självständighet från officiella brittiska styret, anta en konstitution Januari 26, 1950, som förklarade landet en republik. Indira Gandhi far, Nehru, blev den första premiärministern i den nybildade republiken Indien. Under hans tid agerade Indira Gandhi som assistent till sin far, säkert lära mycket att hon till slut skulle utnyttjas under hennes egna villkor som premiärminister.

Gandhi valdes till ordförande för Kongresspartiet 1960, och efter sin fars död år 1964, blev medlem i Rajya Sabha, överhuset i parlamentet. Hon utsågs till denna position genom dåvarande president Kamaraj, som senare skulle bli ett stöd i hennes kampanj för att bli statsminister.

1966 Indira Gandhi blev den fjärde premiärministern i Indien, efter att ha vunnit en jordskredsseger val. Strax efter hennes val, Kongresspartiet isär och Indira Gandhi vunnit popularitet med socialistiska partier. Gandhi nationaliserade banker, och fått beröm kring 1971 års seger i den indo-pakistanska kriget. Det var under Indira Gandhi tid som statsminister att Indien blev världens nyaste kärnkraft. En annan stor framgång i Indien, den gröna revolutionen, inträffade också under Indira Gandhi tid som premiärminister. Den gröna revolutionen på 1960-talet, officiellt känd som Intense jordbruksbygd Programme (IADP), konverterade Indien från ett land i behov av livsmedelsbistånd från utsidan, till en betydande exportör av livsmedel.

1971 Indira Gandhi kämpat för en andra mandatperiod som premiärminister, och fortsatte att göra kampen mot svält fattigdom en av sina främsta prioriteringar. Hennes rop på Garibi Hatao, som betyder "Avskaffa fattigdomen," var en viktig faktor i hennes eventuella val, även om effekten av Garibi Hatao program har sedan ifrågasatts.

Gandhis inrikespolitiken kom under attack, som vissa ansåg henne gränsfall auktoritär. Inflation och svag ekonomi lett till omfattande demonstrationer i kritiken av Gandhis regering. I juni 1975 åtalades Gandhi med att använda olagliga metoder under hennes tidigare valkampanjen, och dömdes av High Court of Allahabad. Mitt uppmanar till hennes avgång, förklarade Gandhi undantagstillstånd i Indien, vilket ledde till fängslandet av hennes politiska fiender, förnekande av konstitutionella rättigheter och censur av pressen. Indira Gandhi uppmanade till ett nytt val 1977, men besegrades av rivaliserande politiska partier. Nu har makten, beställde fiender Gandhis regering gripandet av både Gandhi och hennes son, Sanjay, som också hade fått kritik för hans stöd och genomförande av impopulära sociala och politiska aktiviteter.

Gripandet ledde till utvisning av Gandhi från parlamentet, men till slut få sin sympati under hennes utsträckta rättegång. Indira Gandhi uppmanade henne länge etablerade sociala färdigheter, och började arbeta för att vända opinionen tillbaka i hennes favör. Hon började hålla tal, där hon bad om ursäkt för hennes tidigare oförrätter. Hon inte bara återställa sin egen popularitet, men det förstnämnda makt i kongressen, och blev premiärminister för en fjärde period 1980. Indira Gandhi styrde fram till 1984, då hon mördades av två av sina egna livvakter, som tros ha varit sikhiska rebeller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.