Vem är Hugo Chavez?

Hugo Chavez är den 53: e president i Venezuela, och kanske en av de mest kontroversiella inte bara för hans politik, utan också för hans upphetsande, ibland fräcka, tala stil. Chavez, barn av lärare, föddes i Sabaneta, Venezuela den 28 juli 1954. Han är ledare för bolivariska revolutionen , uppkallad efter sin idol Simón Bolívar. Hugo Chávez grundade också den Movimiento Quinta República , ett vänsterperspektiv organisation som lanserat sin egen form av demokratisk socialism, som han kallade "21st Century Socialism. "

Hugo Chavez mönstrade och tog sin civilingenjörsexamen från Military Academy of Venezuela 1975. Hans 17 år långa karriär med armén ingår snäppa som fallskärmsjägare och som lärare vid akademin. Det var där han utvecklade starka föreläsa stil som han är väl känd. Under sina föreläsningar, började Chavez att fastställa hans hårda kritik av den venezuelanska regeringen och samhälleliga strukturer.

Hugo Chavez började forskarutbildning i statsvetenskap vid Simón Bolívar universitetet i Caracas, men han tog ju inte en examen. Under de första åren av sin politiska utbildning, påverkades Chavez av Juan Velasco Alvarado, president i Peru, och ett sortiment av kommunistiska och socialistiska ledare och ikoner, inklusive Fidel Castro.

År 1992, Hugo Chavez hade samlat en betydande följande inom det militära. I februari samma år, han organiserade och ledde en militärkupp mot regeringen, som leddes av president Carlos Andrés Pérez. Chavez hade hoppats att kapitalisera på den nuvarande missnöje med dåliga ekonomiska förhållanden, samt på allmän upprördhet över de blodiga upplopp och massmord av upprorsmakarna under vad som kallades "El Caracazo" 1989. En kombination av faktorer som ledde till slutet av kuppen, och Chavez fängslades i slutändan. Han hade dock planterat ett frö under en offentlig presskonferens, som senare växte till stort stöd hos allmänheten.

Inom ett år, var åtalad president Pérez, och år 1994, Hugo Chavez benådades. Han började offentligt propagerat för ordförandeskapet på perrongen Bolivarianism. Hans grundläggande övertygelse ingår anti-imperialism, Venezuelas suveränitet, en populistisk demokrati som ingår massa deltagande i regeringen, ekonomiskt oberoende och stark nationalism. Han trodde också att landets inkomster från oljan ska fördelas lika över hela medborgarna. En av hans största problem var att bekämpa korrumperade kleptocracy som dominerat Venezuela.

År 1998 vann Chavez valet med 56% av rösterna. Han började genast att anta hans social välfärd och program rättvisa och vidtog åtgärder för att förbättra Venezuelas flaggning ekonomi. Tyvärr präglades de första åren av hans ordförandeskap av lågkonjunkturen på grund av låga oljepriser och höga internationella räntor.

Även om många av Chavez 'program verkade välmenande, var de inte alltid lyckas. "Plan Bolivar 2000 använde militären för att genomföra sociala program för att bekämpa fattigdom och främja väg-och bostadsbyggande. Det misslyckades på grund av omfattande militär korruption. Några av Chavez 'program har varit framgångsrika, eftersom statistiken visar att både fattigdom och barnadödlighet är nere, är statliga sjukvården tillgänglig för många fler än tidigare, och läskunnigheten är upp, bland många andra förbättringar.

Trots Chavez "främjande av begränsad regeringen och demokrati med maktdelning, har han visat att han är villig att påverka lagar som stöd för sina mål. På hans maningar, 1999, en ny konstitution utarbetades, samt nya gränser sikt på ordförandeskapet. År 2000 valdes Hugo Chavez i en omröstning som Carter Center vägrade att officiellt bekräfta. Många säger att Hugo Chavez planerar att köra för en tredje period, även om det tar en ändring av konstitutionen. Chavez har också lagt media regler på plats som begränsar yttrandefriheten mot regeringens tjänstemän.

Chavez 'ordförandeskap har fått stor kritik. Landet har varit lamslagen av stora strejker och 2002, ordförande för den venezuelanska Federation of handelskammare, Pedro Carmona, installerades som president under en militärkupp. Kort därefter, Chavez anhängare i militären störtade kuppen, och Chavez kom tillbaka till makten. De som kritiserar han tror att det trots den populistiska retoriken, har Chavez oförtröttligt arbetat för att befästa sin individuella styrka, skärpa allianser med utländska allierade, förstatliga landets industri och använda regeringens makt att diktera förändringar i livet för sitt folk.

Hugo Chavez har stadigt vunnit i ökänd på världsarenan med sin fräna kritik av USA, särskilt av president George W. Bush, och dess allierade. Han har även anpassat sig med några av de mest kontroversiella ledarna i början av 21: a århundradet. Hans "vänner" även Fidel Castro på Kuba, Mahmoud Ahmadinejad i Iran och Saddam Hussein under hans ordförandeskap i Irak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.