Vem är Henry Morgan?

Admiral Henry Morgan är en av de mest berömda sjö-hjältar i Wales, och är känd för sina kapare bedrifter under 17th century. Även om merparten av sin karriär utfördes i tjänst hos den brittiska regeringen, landade hans rykte som en skurk honom ofta i varmt vatten med herrskapet. Skillnad från de flesta Privateers av hans era, hade Morgan lyxen att gå i pension från havet för att njuta av sin rikedom, men vanliga alkoholmissbruk snart ledde till hans död.

höjdes Henry Morgan i Wales som son till en lokal vapendragare, innan han kom till den västindiska öarna runt 1658. När hans farbror blev VICEGUVERNÖR på Jamaica 1660, Henry cementerade relationen genom att gifta bort sin egen kusin, Mary. Han tros ha ökat snabbt i flottan, som deltar i säckväv och fånga flera spanska hamnar. Det ständiga kriget mellan England och Frankrike tillåtas Morgan stora möjligheter att plundra i namn av den engelska regeringen. Av 1665, var Henry Morgan tjäna under en berömd pirater, Edward Mansfield. Trots flera lyckade fångar i spanska städer, kidnappades Mansfield av fienden och dödades. Genom omröstning i besättningen blev Henry Morgan amiral vid ung ålder av trettio.

Känd för sitt mod och sin vilja att försöka riskabla manövrar, blev Henry Morgan ovärderliga för den engelska regeringen som pirater. I ett försök att ta reda på information om en planerad spansk attack på Jamaica, Morgan inte bara fångade fångar från hans regering, men också utfört brutala sparken räder mot hamnarna i Puerto Principe och Portobello. Förutom de statliga pengar han betalat för att ta fångar, kunde amiralen Henry Morgan blöda också lokala ledare för en betalning att lämna sina städer. Möjligen också i desperat behov av hans förmågor, vände sig den brittiska regeringen ett blint öga på rapporter från överdriven grymhet och taktik i Morgans besättning.

Snart efter sin framgångsrika kampanj Panama, Morgans besättning sändes åter att genomföra en förebyggande anfall mot den spanska innan de kunde anfalla Jamaica. Hans räderna fortsatte att vara framgångsrik och nytta för regeringen, och de gav honom en magnifik fartyg som tack. Ändå elakheter av Henry Morgan snart skulle bli för mycket för ens kriget-hungriga regeringen att magen.

1671 avskedade Morgan staden Panama utan tydliga order att göra det. När förstöra stadens armé, fortsatte han att ge en enorm massaker på invånarna och brände staden till aska. Säcken överträtt en ny engelsk-spanska fredsavtal, som tjänade Morgan en resa till England för att förklara hans dåraktiga handlingar. Morgan lyckades vessla sig ur något åtal, och adlades av regeringen innan han återvänder till öarna för att ta över sin farbrors post som VICEGUVERNÖR. När makten skiftat inom det brittiska hierarkin, fann Morgan sig i händerna på politiska fiender som föraktade sin taktik och hans ouppfostrad sätt. Han avsattes så småningom från sin position och föll i ohälsa. Vid 53 års ålder, dog Sir Morgan, troligen av leversvikt eller tuberkulos.

I dag är Morgan ihågkommen växelvis som en barbar och en romantisk pirat siffra. Han har uppträtt som en karaktär i flera filmer, böcker och videospel. De flesta människor är bekanta med Admiral från populära märket rom uppkallat efter honom. Liksom de flesta siffrorna i Golden Age of Sail, har Henry Morgan förvandlats till en flott skurkaktig karaktär, och skildringar ofta ignorerar hans brutala vanor av krig och förstörelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.