Vem är H. Rap Brown?

Född den 4 oktober 1943, är H. Rap Brown mest känd som tidigare civila rättigheter för arbetstagare och afroamerikanska rättigheter aktivist. Han tjänstgjorde i styrelsen för Student Nonviolent samordningskommittén 1967, i egenskap av dess ordförande. Han är kanske mest känd för sin tid som justitieminister Svarta pantrarna. Detta är dock inte hans enda anspråk till berömmelse. Han är också känd för att ringa våld som amerikansk som äppelpaj och hotade att bränna Amerika ner om den inte kom omkring att erkänna både rättigheter och situationen för svarta amerikaner under 1960-talet.

H. Rap Brown inte alltid tro på våldsamma sätt att arbeta för rättigheterna för svarta amerikaner. I själva verket var han faktiskt beskrivas som en pacifist under perioden innan han gick med i Black Panthers. Det var som student vid Southern University att han var mycket involverad med SNCC, en grupp som var känd för sin pacifistiska böjelser. Så småningom ändrades dock SNCC rykte. Som Brown började successivt att artikulera sin tro på mer våldsamma metoder för att uppnå bättre behandling för afroamerikaner, gruppens rykte också börjat luta bort från strikt pacifism.

By 1968, H. Rap Brown tycktes lämna pacifism bakom fullständigt. Det var samma år som han gick med i Black Panther Party, som grundades av Eldridge Cleaver. Strax efter anslutning ökade Brown från rena medlem till justitieminister. Hans befordran inträffade vid en Los Angeles Black Panther rally, då Brown sägs ha gjort våldsamma uppmaningar, att instruera de förtryckta att döda poliser och tände eld på amerikanska städer.

Intressant nog var det inte bara kaukasiska Amerika som förargat H. Rap Brown. Han tog också frågan med afro-amerikaner som han ansåg sell-outs. Han kände tydligen så starkt om den fråga som han var tvungen att publicera en bok 1969, så att läsarna vet hur han kände för sell-out svarta. Även om boken har beskrivits som självbiografisk, var det också ses som en uppmaning till vapen avsedda att sporra den svarta befolkningen mot revolutionen.

Under åren efter publiceringen av hans bok, det verkade gå utför med H. Rap Brown. Strax efter publicering sin bok möter han anklagad för anstiftan till ett upplopp i Maryland. Mindre än ett år senare dömdes han av den illegala transporten av en pistol mellan stater. År 1970 skulle han ställas inför rätta i Maryland på en annan kostnad, men han mystiskt försvann och inte rapportera till rättegång. Han greps slutligen 1972, när han blev skjuten i en New York City salong, varefter han arresterades, försökte, dömdes.

H. Rap Brown släpptes ur fängelset 1976. On Parole, startade han ett företag i Atlanta, Georgia. Han tjänstgjorde även som föreläsare och författare i slutet av 1970. Efter att ha konverterat till islam i fängelset och tagit namnet blev Jamil Abdullah al-Amin, Brown också en muslimsk ledare.

Även H. Rap Brown hade gått vidare, hans bekymmer var inte över. År 2000 arresterades han för att skjuta och döda en sheriff ställföreträdare och sårade en annan. Han dömdes av avgifterna år 2002, fick ett straff på livstids fängelse. Överraskande båda poliserna som Brown dömdes för skytte var African American.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.