Vem är Guy Fawkes?

Guy Fawkes var en brittisk katolik som troligtvis är mest känd för sin roll i Krutkonspirationen, en plan att spränga det brittiska parlamentet som utvecklades under 1604. Trots att Guy Fawkes inte var hjärnan bakom denna komplott, kom han att delta i arbetet med det eftersom han var fångad i tarmen parlamentets dölja sprängmedel inför den planerade attacken. I Storbritannien, människor firar Guy Fawkes-dagen varje år för att uppmärksamma framgångsrika foliering av denna attack. P

Fawkes föddes 1570, i ett England som kämpade med religiösa föreställningar. Landet hade svängt radikalt från en katolsk nation till en protestantisk ett tack till Henry VIII och hans dotter Elizabeth I. många katoliker kämpade under protestantisk regeln, de torterades, berövats sina rättigheter, och i allmänhet känna sig ovälkomna i de nya protestantiska land. Som ett resultat, ritade ett stort antal grupper av katoliker mot kronan, och Fawkes slutligen blev inblandade i en sådan komplott.

Guy Fawkes var åtminstone delvis utbildade, så han gick St Peter's School som en yngling. Under denna tid träffade han också en rad katolska radikaler, som kan ha planterat frön för hans senare liv. När Fawkes lämnat skolan, tog han först en position i tjänst, och sedan hamnade arbeta med den spanska armén i Nederländerna. Hans tjänst under Spanien gav honom smeknamnet "Guido", som förekommer på många av de juridiska handlingar som hör till hans liv och död. I 1604, Guy Fawkes föll in med en grupp som leds av Robert Catesby. Catesby hjärnan bakom Krutkonspirationen, han insåg att en stor händelse parlamentet den 5 november, kunde 1605 presentera en chans att förstöra den protestantiske kungen, James I, tillsammans med de flesta protestantiska eliten, som kan lägga grunden för att återupprätta en katolsk monarki och hämnas den brittiska katolska samfundet. p

Fawkes valdes ut för att ta itu med sprängämnen, som plottrar trodde att hans erfarenhet av den spanska armén gjorde honom särskilt kvalificerade. Den plottrar seedad omkring två ton krut i parlamentet, dölja det med en rad olika förklädnader, tyvärr för Fawkes, grips parlamentet vakterna honom natten till den 4: e, och dock avvärjdes. Fawkes torterades av myndigheterna i ett försök att få honom att ge namnen på hans co-sammansvurna, och han avrättades slutligen den 31 januari 1606.

5 November utsågs en officiell helgdag av britterna att fira avvärjd Krutkonspirationen. Med tiden har 5 November firandet ibland svängt till ett firande av Fawkes själv, tillsammans med sin revolutionära anda. På Guy Fawkes-dagen, kan britter delta i bråkiga sociala evenemang som omfattar stora eldar på vilken bilder av Guy Fawkes ibland bränns i avbild, och de har historiskt producerade låtar och pantomim firar Krutkonspirationen och Guy Fawkes, den mest kända medlemmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.