Vem är Giorgio Vasari?

Giorgio Vasari var en italiensk målare, arkitekt och levnadstecknare av det 16th århundradet. Han är mest känd för sin omfattande tre volymer arbetet på tillvaron för italienska konstnärer, kallas Le Vite delle più eccellenti Pittori, scultori, ed architettori ( Lives of the Most Excellent målare, skulptörer, och arkitekter ), som innehåller biografisk information och anekdoter på över 100 av hans kolleger konstnärer. Le Vite är fortfarande betraktas som en värdefull referens resurs idag, men det är inte helt korrekt och är bäst kompletteras med mer modern forskning.

föddes Giorgio Vasari den 30 juli 1511 i Arezzo, Toscana och lärling i sin ungdom till glasmålningar målare Guglielmo da Marsiglia. Vasari studerade konst i Venedig och Rom från 16 års ålder, möte Michaelangelo och studera verk av Rafael och hans samtida. Dock inte väl ihågkommen för sina konstnärliga insatser i dag, var Vasari mycket beundrad och framgångsrik under sin livstid. En medlem av Mannerist skolan, hade Vasari beskyddare bland familjen Medici och arbetade i många av Italiens främsta städer, bland annat Florens, Rom, Neapel, och hans hemstad Arezzo. Några av hans verk kan fortfarande ses i hela Italien. Vasari byggde ett hem för sig själv i Arezzo 1547 och dekorerade den med målningar. Idag är det öppet för allmänheten som museum i konstnärens ära.

Vasari första publicerade Le Vite under 1550, följt av en utökad upplaga med belysande träsnitt 1568. Han anses vara den första italienska konsthistorikern och krediteras med mynta uttrycket renässansen . Även Le Vite är helt annorlunda på många sätt än liknande verk skrivna sedan, har Vasari's encyklopedisk format har ofta efter.

Le Vite är kraftigt vinklad mot florentinska konstnärer och full av apokryfiska berättelser, och riktigheten av datum i den ursprungliga lämnade mycket övrigt att önskat. Det var dock det första verket i sitt slag och ger en ovärderlig inblick i den konstnärliga rike Vasari's day. Giorgio Vasari dog i Florens den 27 juni 1574. Le Vite har översatts till engelska, franska och tyska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.