Vem är George Kelly?

George Kelly är en amerikansk dramatiker, mest känd för sina pjäser Show-Off , Craig's Wife , och Fackelbärare . Född i Pennsylvania 1887, under de kommande 87 åren skrev han elva pjäser, vann Pulitzerpriset, och haft ett antal film anpassningar som görs av hans arbete.

George Kelly är också känd för sina mest berömde släkting, hans systerdotter. Grace Kelly var en skådespelare med stor ryktbarhet, som börjar sin karriär vid teatern med stöd av sin morbror, och senare flytta för att arbeta för MGM, vilken hon vann en Oscar för hennes del i Country Girl samt förekommer i betydande Hitchcock filmer som Rear Window och Slå nollan till polisen . På grund av sin roll i filmen, utsågs Grace Kelly chef för den amerikanska delegationen till Cannes, där hon träffade prins Rainier III. De två var gifta snart, och Grace Kelly blev Princess Grace, så småningom att föda en arvinge, Albert II, den kusin till George Kelly.

Även om modet av tiden George Kelly skrev i hela 1920 och 1930 var mot modernismen och mer experimentella former av teater, tenderade han att bo hos traditionella strukturer och stilar. Hans låtar var moraliskt spelar med små subtila skuggning, som berättar enkelt och med stor moralisk kraft bakom dem. Tyngdpunkten i hans arbete är på egoister, plocka isär dem och visa de enorma brister i sin karaktär. Det är inte mycket sentimentalitet i sina dramer, föga sann kärlek och tillgivenhet, men det spelar sällan alltför mörka.

Fackelbärare , plockar Kelly första verk, från 1923, bortsett en teater trupp som uteslutande består av själv-besatt, oprofessionellt, överseende aktörer och ett ogenomförbart regissör. Hans nästa arbete, Show-Off , från 1924, med stor marginal var hans mest populära verk kommersiellt. Den följer en affärsman som är irriterande och unlikable på nästan alla sätt, klädd i en tupén, skrattande obnoxiously på allt någon säger, att ljuga för alla han möter, och i allmänhet visar sig vara ett störande för alla han möter.

Medan första två låtar var ganska komisk, med en relativt ljus ton, hans tredje stycke, Craig's Wife , övergivna någon låtsas mildhet i hans kritik. Craig's Wife följer en inhemsk hemmafru när hon metodiskt förstör sitt äktenskap genom hennes egen tvångstankar. Hon insisterar på att behålla sitt hus fläckfritt och orörda, i färd med att driva bort sina vänner, och slutligen köra hennes ömma och skyddande make bort. Pjäsen slutar med kvinnan, Harriet Craig, stående ensam i ett perfekt hus. Den gjordes i tre olika filmer, 1928, 1936 och 1950.

hela sitt liv George Kelly var en garderobsbögen homosexuell, hålla upp en hemlig femtiofem år långt förhållande med William Weagley. Sin sexuella läggning var en otroligt nära bevarade hemlighet, och hans familj, med undantag för hans systerdotter Grace, vägrade att acceptera det. Vissa kritiker har påstått att hans läggning ledde till hans hårda bild av kvinnor i sina dramer, som så småningom ledde till en massiv förlust av popularitet i hans senare pjäser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.