Vem är George Eliot?

George Eliot är en pseudonym för den kritikerrosade engelsk viktoriansk författare, Mary Ann Evans. Hennes litterära bidrag ingår kvarnen och Floss , Adam Bede , Silas Marner och Middlemarch . Hon anses av många vara en av de bästa författarna i den viktorianska eran, i många fall lika bra eller bättre än Charlotte Bronte. Hennes arbete står klart skuldra vid skuldra med arbete Dickens, och hon var utmärkt att ta itu med den sociala strukturen i samhällen på landsbygden.

Många kvinnliga författare i den viktorianska eran hade upphört att använda manliga penna namn, att skriva blev en mer respektabel handel för kvinnor. George Eliot användes troligen en pseudonym, eftersom hennes privatliv skulle ha ansetts mindre än respektabel. Hon skulle ha ansetts i sin tid som "förvaras kvinna", som hon levde med en gift man vid namn George Lewes.

Lewes 'hustru vägrade skilsmässa honom, vilket han och George Eliot privat fortsätta deras förhållande. För att hålla denna undercover var enormt viktigt, annars George Eliot skulle förmodligen inte ha blivit läst. Några få visste om hennes relation, men hon var inte helt lyckats att hålla sitt privatliv, inte diskuteras. Louisa May Alcott hänvisar till sin livsstil i Little Women , som hänvisar till hur George Eliot är förlorad till det sanna ljuset. Det framgår av den semi-självbiografiska Middlemarch , som många anser vara hennes främsta verk, att beslutet att föra en okonventionell romantisk relation med Lewes inte var en icke motiverade eller snabba beslut för George Eliot. Faktum är att i denna roman, karaktären av Dorothea är försiktigt dras, som styrker svårigheterna med en oförsiktig äktenskap där man inte kan fly.

Dorothea ofta som en modell av den unge George Eliot. Hon är ganska kysk och priser ackvisition i utbildningen framför allt annat. Eliot sökt kunskap som en ung flicka, språkinlärning normalt reserverad för utbildning av män, såsom tyska och grekiska. Även utbildad på tämligen konservativa kristna principer, Eliot snart blev utsatta för mer liberal kristen teologi. Hon använde säkert sådana kunskaper att försvara sin långvariga relation med Lewes.

Lewes avled 1880, och George Eliot gifte sig med en vän, John Cross, en man 20 år hennes yngre. Hon inte överleva ett år utöver detta äktenskap, dog strax efter sin 61. Födelsedag. Sammanlagt hon skrev 11 romaner. Hennes senaste arbete var Daniel Deronda , som publicerades 1876.

Även George Eliot lästes under sin tid, hade hon inte njuta av populariteten hos författare som Dickens. Hon är känd för sina exakta karaktär studier och sin utforskning av livet och begränsningar för samhällen på landsbygden. Senare författare som DH Lawrence och Henry James såg henne som en av inspiration för Edwardian och moderna författare.

Bland feministiska kritiker, George Eliot är en särskilt viktig författare eftersom hennes bild av kvinnor har hoppats korrekt. I kvarn på Floss , är maktlöshet och meningslösa i kvinnors liv tragiskt registreras. Även Eliot kunde fly traditionella viktorianska manliga kontroll, såg hon tydligt hur de flesta kvinnor levde, och den makt de saknade. Men hennes karaktär skisser verkar aldrig föreläsning som Bronte's gjorde. Istället hon låter läsaren dra sina egna slutsatser beträffande natur och liv i karaktärerna hon skildrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.