Vem är George Carlin?

George Carlin (1937-2008) var en pionjär inom den moderna observationell komedi genren, tillsammans med sådana samtid som Lenny Bruce, Richard Pryor och Mort Sahl. George Carlin inledde sin komedi karriär som disk jockey under slutet av 1950-talet, ofta slå sig ihop med kolleger komikern Jack Burns. Burns-Carlin komikerparet upplöses under tidigt 1960-tal, men Carlin utvecklat flera av hans mest populära figurer, däribland en omedveten disk jockey på "Wonderful Wino" och Al Molnigt, den "hippy-KNÄPP meterolog," under dessa formbara år.

Stand-up komiker som hoppades att visas regelbundet på tv under början och mitten av 1960-talet förväntades allmänt att presentera en clean-cut bild och begränsa sina rutiner för konventionella ämnen. Först överensstämde George Carlin att dessa TV-standarder, men till slut hittade utför generisk, self-edited rutiner för att integrera Amerika för att vara intellektuellt och konstnärligt kvävande. I slutet av 1960-talet förändrades George Carlin hans offentliga person till en motkulturella hipster med långt böljande hår och helskägg. En av George Carlin's favorite källorna till materialet var det engelska språket, och denna fascination med ord ledde till utvecklingen av en av hans mest berömda och kontroversiella rutiner. Carlin noteras att FCC uttryckligen förbjuds syv obscena ord från radio och tv, och i hans rutin undrade hur en handfull ord fått så mycket makt över samhället. Hans "Seven Dirty Words You Can Never Say on Television" rutin ingår alla de sju förbjudna ord, tillsammans med grafisk kommentar till huruvida dessa ord borde även införts i FCC: s lista.

Även om rutinen är mer av en anklagelse mot godtycklig censur än en förlängd "smutsiga skämt," greps Carlin för offentlig oanständighet Efter det att rutinen vid en konsert. En radiostation som sänder den rutinen dömdes också för brott mot FCC anständighet regler, ett ärende som nådde den amerikanska högsta domstolen.

George Carlin värd för premiären av en sen natt Sketch visas på NBC kallade Saturday Night Live , även om hans arbetsuppgifter var begränsade till att införa musikaliska akter och utför stand-up rutiner mellan skisser. Carlin primära marknader för comedy var tejpade livekonserter för HBO kabelnätet tillsammans med en upptagen Turnéplan lett till stor del av ekonomiska problem med IRS.

Under 1980 och 1990, skrev Carlin en populär serie böcker som kompletterade sin HBO konsert framträdanden och enstaka turer. Han medverkade även i sitt eget självbetitlade tv-serie på Fox och utfört som dirigent på den amerikanska versionen av Thomas the Tank Engine . När producenterna av Pixar animerade film Bilar behövde en röst för hippyesque Volkswagen Microbus heter Fillmore, vände de sig till George Carlin.

Carlin's senare rutiner har punkterades ofta med mörkare iakttagelser av människans villkor, tillsammans med mycket kontroversiella referenser till religion, politik och kön. Även åberopats som en irländsk katolik, var Carlin starkt emot många av de yttre tecknen i samband med organiserad religion, tittar troende på Gud som intellektuellt misstänkt. Politiskt liberal, Carlin också öppet kritiserat Vietnam och Gulf Wars och de konservativa, militaristisk mentalitet som gjorde att de kunde hända.

År 2008 valdes George Carlin att få Mark Twain priset Lifetime Achievement för sitt pionjärarbete inom svensk stand-up comedy. Flera dagar efter tillkännagivandet av denna ära, men trädde Carlin ett sjukhus klagade på bröstsmärtor, och dog av hjärtstillestånd samma eftermiddag. Per hans sista önskan var spridda hans kremerade aska i en hemlig plats och ingen offentlig begravning eller minnesmärke hölls. George Carlin var 71 år gammal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.