Vem är Estee Lauder?

Estee Lauder har varit en ikon inom skönhetsindustrin i decennier, särskilt i samband med kvalitets doft och makeup produkter för kvinnor. Kvinnan bakom namnet hedrades av Time Magazine som en av de 20 mest inflytelserika personer i näringslivet av 20th Century 1998, och var den enda kvinnan att göra listan. Så småningom skulle Estee Lauder växa för att bli en $ 10 miljarder dollar business. Dock att verksamheten fick ringa början, liksom Estee Lauder själv.

Född 1906 i Corona del av Queens i New York City, Estee kom till världen som Josephine Esther Mentzer. Att växa upp i en traditionell italiensk kvarter, utsattes Estee till olika kulturella bakgrunder och värderingar. Hennes far, Max Mentzer, var en tjeckoslovakisk som så småningom övergav sin handel som en skräddare för att öppna en järnaffär. Hennes mamma, Rose (Schötz Rosenthal), var av fransk och ungersk härkomst. Medan Rose var katolik, väcktes Estee i tron på sin judiska far. Det kan ha varit Estee mamma som satte igång ett tidigt intresse för hudvård eftersom hon varnade sin dotter att alltid skydda huden mot solen. Även Estee lyssnat detta råd var generad hon av att hennes mamma alltid bar handskar och bar ett parasoll. I själva verket var Estee lite generad av sina föräldrar etniska tal och manér och var fast beslutna att uppnå en alltigenom amerikansk identitet.

Jobba på faderns järnaffär gav Estee värdefull erfarenhet merchanidising och kundtjänst, två karaktärsdrag som skulle bli synonymt med Estee Lauder namn. Däremot var det hennes farbror, John Shotz, som ändrade den framtida inriktningen på flickan som en dag skulle bli känd som Estee Lauder. En kemist, producerade John hudkrämer från naturliga ingredienser i ett rum på baksidan av hennes föräldrars kvarter ovanför familjens järnhandel. I själva verket var det en av dessa enkla formler som Estee skulle senare förfina och marknadsföra sig själv. Även om verksamheten inte officiellt lanserades förrän 1946, debuterade Estee hennes första grädde hudvård i New York under depressionen.

Vid 19 års ålder träffade Estee Joseph Lauter, som hon så småningom skulle gifta sig i 1930 och igen 1942, efter skilsmässa honom 1939. Avstämningen ledde till ett framgångsrikt äktenskap och kompanjonskap. I själva verket lämnade Joseph hans jobb att delta i kosmetiska fabriken och finansiella frågor, lämna Estee kan fokusera på marknadssidan i verksamheten. I slutet av 1930-talet beslöt paret att ändra namnet Lauter till Lauder. Eftersom dessa dagar, har namnet Estee Lauder bli förknippad med många andra prestationer och utmärkelser än att säkra en stor del av kosmetika industrin. Till exempel fick Estee Lauder själv Presidential Medal of Freedom, den högsta ära ges till en civil i U. S. Hon skänkte också med Frankrikes insignier Chevalier av Legion of Honor. A som filantrop, med stöd Estee flera välgörenhetsorganisationer, en tradition som familjen fortsätter att följa.

Efter mer än 40 år, regerar kvinnan som blev känd för sin geniala marknadsföringsstrategi för att skänka bort gratisprover, lämnade företaget över till sin son, Leonard. Vid en ålder av 97, avled Estee Lauder av hjärt-och andningsstillestånd vid hennes Manhattan hem den 24 april 2004.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.