Vem är Ella Fitzgerald?

Ella Fitzgerald är i stort sett betraktas som en av de finaste amerikanska sångare från 20th Century. Under sin livstid, vann Ella Fitzgerald 13 Grammy Awards, och belönades med en National Medal of Art av president Ronald Reagan. Hon spelade också in hundratals skivor, som utförs med många kända musiker i många olika genrer, och bidrog generöst till orsaker för barns välbefinnande.

Fitzgerald föddes i fattigdom år 1917. Hon hade en tumultartad barndom innan han genomför i en sjungande konsert på Apollo Theatre i New York. Hon vann tävlingen, som visade sig vara hennes tur break; kort därefter, Ella Fitzgerald gick Webb Orchestra. 1938 hade Ella Fitzgerald sjungit sin första hit, "A-Tisket, A-Tasket", en tolkning av den klassiska 19th century BARNKAMMARRIM. Den första delen av Ella Fitzgerald karriär skisserat en hel del pop och swing, men sångaren grenade i jazz också. Fitzgerald är väl ihågkommen för sin otroligt varierad sång färdigheter, liksom hennes absolut gehör och tydlig sång. Ella Fitzgerald var också en utmärkt improvisatoriska sångerska, och hon är ibland äran av att förfina konsten att scatting, eller sjunger nonsens stavelser, till en ny nivå. En del kritiker hävdar att sjunga Ella Fitzgerald saknade emotionellt djup , och det är sant att hennes prestationer klassiskt down-beat låtar är förvånansvärt glad. "First Lady of Song" hoppade mellan olika skivbolag, däribland Decca och Verve, och hennes följande växte bara över tid, trots denna kritik av hennes arbete. I hennes senare inspelningar, framträder en tydlig mognad, och det är möjligt att Ella Fitzgerald sjungit bättre när hon hade bättre material att arbeta med. En av Fitzgeralds mer välkända projekten finns en rad inspelningar med fokus på den kända kompositörer och textförfattare, som tillsammans benämns Great American Songbook. Cole Porter, Irving Berlin, var George Gershwin, och Duke Ellington bland de konstnärer som visas i Ellens sångböcker. Den sångböcker visas Ellens enorma utbud, från pop till jazz, och de värderas högt av musikaliska historiker och fans av 20th Century amerikansk musik.

liv och karriär Ella Fitzgerald visar anmärkningsvärda framgångar för en afro-amerikan som ofta behandlas med diskriminering och rasism, även på höjden av sin berömmelse. 1996 dukade Ella Fitzgerald till komplikationer av diabetes, och begravdes i Inglewood Park Cemetery. Många av hennes personliga papper skänktes till historiska arkiv runt om i USA. Hennes musik lever vidare, och de flesta av hennes album fortsätta att vara lätt tillgänglig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.