Vem är Edward Gorey?

Edward Gorey var en amerikansk konstnär, författare och illustratör. Även om många människor befinner sig under missuppfattningen att han var brittisk, på grund av stil och teman i hans arbete, han var faktiskt född i Chicago 1925 och bara reste utanför USA en gång under sin livstid. Edward Gorey dog i Massachusetts under 2000 vid 75 års ålder av en hjärtattack. Pennan och illustrationer bläck av Edward Gorey har en karakteristisk och omisskännlig gotisk stil, och många av hans böcker har publicerats runt om i världen.

Edward Gorey tillbringade sin barndom i Chicago, och han deltog i Chicago School of Art för en termin innan mobilisera i armén för andra världskriget. Han tillbringade sina krigsåren arbetade som kontorist vid Dugway Proving Ground i Utah, där armén testade murbruk och giftig gas. Efter kriget rekryterades han till Harvard för att studera fransk litteratur, där han tillbringade mycket tid med Frank O'Hara, en välkänd poet.

Edward Gorey tillbringade åren mellan hans college examen 1950 och 1983 i New York City, där han fick arbete som illustratör för Doubleday Anchor. Han illustrerade en rad bokomslag och interiörer, inklusive verk av TS Eliot, John Bellairs, Saki, Muriel Spark, Samuel Beckett, Bram Stoker, och HG Wells. Under denna tid började han också designa och illustrera små chapbooks av sin egen, obevekligt lämna in dem till publicister på jakt efter en bredare publik.

Edward Gorey också bidrag till området för scenografi, visualisera det set och kostymer för 1977 produktion av Dracula som vann en Tony Award. Han skrev också pjäser, utformad fantastiska dockor papper mache och består librettot till White Kanot . Han gjorde sig till en minnesvärd figur i New York City, ofta seen wearing stickade tröjor och omfattande pälsar som de som bars av karaktärerna i hans böcker. Han var också en ivrig beundrare av balett, sällan saknas en föreställning av New York City Ballet. En mycket excentriska och något tillbakadragna mannen, men tydligen älskvärd med främlingar, vänster Edward Gorey New York 1983 för Cape Cod, där han levde fram till sin död. Han delade sitt hem, Elephant House, med en flock av katter och ett sortiment av växter. Elephant House har sedan dess förvandlats till ett museum, kallat Gorey House, där besökare kan granska den miljö där han levde och arbetade i 17 år. Edward Gorey är väl känd för sitt engagemang för djurens välfärd orsaker och Gorey kammaren i dag donerar till djur orsaker och deltar i djurskydd utbildning.

Edward Gorey skapat över 100 böcker, i en stil som trotsar gränser och beskrivning. Hans illustrationer brukar vara fint detaljerade, makabra och sned, tillsammans med sin text. Några av hans böcker innehöll någon skrift alls, bara en rad ibland störande illustrationer.

Edward Gorey skrev också under ett antal pseudonymer skapad av anagramming hans namn, såsom Ogdred trötta. Många av hans figurer satt sig i obehagliga och obekväma dilemmat, som illustreras utmärkt i ett sätt att låta fantasin flöda fritt. Katter ofta frågor av hans böcker, och de kan hittas skulking i hörnen många Edward Gorey illustrationer.

Edward Gorey böcker sattes ofta i det viktorianska och Edwardian epoker och oftast ägde rum i England, men några hade mer tvetydig platser. Som ett resultat, är Edward Gorey ganska populär bland de gotiska gemenskapen, som har en fascination makaber viktoriansk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.