Vem är Edward Abbey?

Edward Abbey var en amerikansk författare och essäist som skrev passionerat om frågor om bevarande allmän mark politik, och direkta åtgärder. Hans mest kända fiction arbetet Monkey Wrench Gang (1975), en roman lång anses vara semi-självbiografiska, och en inspiration för den radikala miljörörelsen. Edward Abbey är också känt för Desert Solitaire (1968), om sin tid arbetar för National Parks Service.

Edward Abbey föddes 1927 på landsbygden Pennsylvania, reser West på 17 och förälska sig i det naturliga underverk han finns där. Han studerade vid University of New Mexico, med sin magisterexamen där och även en del tid vid universitetet i Edinburgh. På 1950-talet tog han en position med parkförvaltningen i Arches National Park i Moab, Utah, då en stor del oupptäckt område. Hans tid det påverkade honom djupt, och urval ur hans tidskrifter skriftliga fanns redigeras och publiceras som Desert Solitaire , som Edward Abbey hävdade var "inte en reseguide, men en eloge. "

Edward Abbey var en mycket slipmedel människa, djupt engagerad i att bevara, som förkastade antropocentrisk syn på naturen och bevarande. Han ansåg att naturen var bättre utan människor och djärvt uppgav så många gånger. Han var en radikal anarkist, och böcker av Edward Abbey är omringad av den anarkistiska samhället för sin syn på kapitalism, utveckling, sabotage, och radikala bevarande.

Edward Abbey gjorde sig en svår människa att definiera, ibland stödja konservativ orsaker och avskeda både vänster och höger för det mesta. Han hånade liberaler ofta i hans böcker, men också skrev hånfullt om konservativa värderingar och ideal. Edward Abbey talade kraftfullt om sin skräck för att bli en trendig siffra bland "campus liberaler" och kämpade våldsamt för att behålla sitt oberoende anda.

Monkey Wrench Gang , Edward Abbey mest kända fiktiva verk, handlar om en besättning på eko-sabotörer som intervall öknen skadar utrustning och verktyg. Edward Abbey upprepade gånger sagt att boken var avsedd för underhållning bara, men det finns starka självbiografiska inslag i boken, inklusive flera tecken som byggde tydligt på verkliga människor. Boken kan också sägas fungera som en primer för eko-sabotage, eftersom Monkey Wrench Gang inte skadar människor, men bara egendom.

Edward Abbey trodde att amerikanerna var att förstöra deras naturliga världen med trottoarer och bilar och att det var nog för sent för konservering. Han skrev många uppsatser uppmanade människor att stanna hemma i stället despoiling nationalparker. I sitt personliga liv, har många av Abbey vänner sa att han var mycket misantropisk och en mycket svår människa.

Abbey dog 1989 från kirurgiska komplikationer. Han sina vänner för att svepa honom i en sovsäck och begrava honom i en öken, som innehar en part över graven. Enligt rapporter är han begravd någonstans i Arizonaöknen med en liten gravsten, men graven har aldrig hittats. Edward Abbey lämnat efter radikal, taggig miljörörelsen och en mycket offensiv hållning till frågor om bevarande. Hans böcker tjäna som prövosten för den radikala miljörörelsen, och Abbey själv som ett slags taggig far.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.