Vem är Diego Rivera?

Diego Rivera är en av de mest berömda mexikanska konstnärer av nittonhundratalet, och exempel på hans verk finns över hela världen, både i form av målningar i olika konstsamlingar och så jätte fresker smycka offentliga platser. Född 1886, bodde Diego Rivera en stormande och äventyrligt liv fram till sin död 1957. Hans arbete är mycket beundrad av konstnärer och finsmakare världen över, och hans typiska stil är lätta att identifiera för de flesta människor som ens vagt bekanta med västerländsk konst.

Tillsammans med en tvillingbror som dog före två års ålder, föddes Diego Rivera att arbetarklassens föräldrar. Hans talang för konst blev klart framgår, och hans far hjälpte honom att inrätta en bildverkstad i unga år. Diego Rivera dock inte, börjar som en konstnär: han gick militärskola kort innan han gick till konstskola. År 1907 reste Diego Rivera till Europa på stipendium och tillbringade åren 1909-1919 i Paris, där han träffade många inflytelserika konstnärer av tiden och förfinade sin egen stil, efter en kort flört med kubismen. Sina resor i Italien, blev fascinerad Diego Rivera från antika romerska fresker, och när han återvände till Mexiko, han fick i uppdrag att måla en stor väggmålning vid University of Mexico, den första av många projekt som skulle katapult han blev känd som en konstnär .

Även Diego Rivera är känd för att gifta sig med Frida Kahlo, hon var inte hans första, eller hans sista hustru. 1922 gifte han Guadalupe Marin, har två barn med henne, och förblev gift med henne i fem år innan du reser till Ryssland och återvänder för att möta Kahlo. Under deras äktenskap reste Diego Rivera till många delar av världen, som arbetar med väggmålningar för allmänheten att njuta av, och de två var också mycket aktiv i den mexikanska kommunistpartiet. År 1954 ödelades Diego Rivera av hustruns död, men han gifte om sig igen 1955 till Emma Hurtado, hans tidigare konsthandlare, och de två förblev gifta fram till hans död.

speciella stil av Diego Rivera inkorporerar element av traditionell mexikansk folkkonst, som omfattar ljusa, vackra färger och porträtt av vanliga människor som utför dagliga sysslor. Några av hans mest kända verk märks porträtt av blomma säljare, bönder och arbetare, och är häpnadsväckande inblickar i det dagliga livet i Mexico. Men målade Diego Rivera också starkt politiskt arbete, bland annat porträtt av revolutionärer, protester och händelser i Mexikos historia, och det är för detta som han ihågkommen och dyrkas av många lovande konstnärer och latinamerikaner. Diego Rivera var en kompromisslös person, som aldrig var rädd att säga sin mening genom pensel eller med en penna, och hans arbete fortsätter att fängsla och intriger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.