Vem är David Mamet?

David Mamet föddes 1947 i Illinois, USA. Han anses vara en av USA: s, om inte världens, största dramatiker. Hans stil i dialogen har blivit så igen att det nu kallas "Mametspeak". Det språk han använder är mer än naturalistisk, det är en poetisk version av vardagslivet på gatan språk. David Mamet är inte bara dramatiker utan också en högt respekterad författare och regissör.

David Mamet studerade vid Goddard College i Vermont, och sedan vid Neighborhood Playhouse School of Theater i New York. Han är en av grundarna av Atlantic Theatre Company och regelbundet föreläsningar där. Han har också undervisat vid Yale Drama School och New York University.

Mamet vunnit erkännande med låtar såsom sexuell perversitet i Chicago (1974), Duck Varianter (1976) och American Buffalo (1977). Hans låtar är mörka, karaktär driven dramer med starka manliga leder. Dialogen han använder är mycket realistiskt, med spänning intensifierats i pjäsen. Han ofta skriver låtar centrerad kring vardagliga människor som säljare eller små Drifters tid.

David Mamet vann Pulitzerpriset för en av hans mest kända låtar, Glengarry Glenross , 1984. Pjäsen centrerad på en grupp av fastigheter säljare och fokuserade på den förtvivlan och maktlöshet männen kände över att förlora försäljning och pengar. Det visade också den lömska knep försäljare använder för att slutföra överenskommelser och längder de går att tjäna pengar. En vild titt på affärsmetoder, Glengarry Glenross filmades 1992 med Mamet egna skript. Den hade en all star cast, inklusive Al Pacino, Kevin Spacey, Ed Harris, Jack Lemmon och Alec Baldwin.

David Mamet började manusförfattning 1981 med en re-make av The Postman Always Rings Twice . Hans manus till denna film kunde visa sexualitet och våld på ett sätt som den ursprungliga filmen kunde inte. Han har även skrivit manus till exempel kända filmer som The Untouchables , Hoffa , Malcolm X och The Verdict . Ha namnet David Mamet på ett skript är oftast en garanti för kvalitet dialog och realistiska karaktärer.

Mamet skriver ofta filmmanus med ett öga på att styra dem själv. År 1987 mottog han kritikernas bifall för sin film House of Games . Filmen fokuserar på en omfattande con spelet spelas på en psykolog av sin dåvarande hustru Lindsay Crouse. Ett antal av David Mamet film tar con män och duk de väva som ett centralt tema.

Mamet: s sätt att skriva är ofta imiterade. På 1998 års Sundance festivalen, kommenterade Mamet på antalet Mamet rip-offs det verkade vara. Det kommer dock att dröja länge innan någon av dessa David Mamet imitatörer kan matcha de många skriver utmärkelser han har samlat under åren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.