Vem är Charlie Parker?

Charlie Parker anses vara en av de viktigaste personerna i jazzhistorien. Född i Kansas 1920 fick han smeknamnet "Bird" eller "Yardbird" på grund av sin kärlek till kycklingar. Charlie Parker var en självlärd altsaxofonisten. Vid 15 års ålder, slutade han skolan och började lära sig sitt hantverk i Kansas City Jam Sessions. The Jam Sessions var en hård utbildning för Parker. Gång, medan du spelar Body and Soul i dubbel hastighet, var skrattade han från scenen. Hela sin karriär, blev Parker befälhavaren på improvisation. Byggnad på 12-bar blues och 32-bar amerikansk sång, skulle han improvisera mycket mer komplicerade ljud från gamla ballader och blues. The sound of Charlie Parker spelar altsaxofon är omisskännlig. Att höra honom spela och improvisera en enkel blues tune är att höra hans sinne arbetar på en omöjlig hastighet. Parker flyttade snart till New York och började spela på Minton's Uptown hus i Harlem. I dessa efter-timmar jam sessions med Dizzy Gillespie och Thelonious Monk, Bebop föddes.

Charlie Parker revolutionerade jazz och hyllades som den nye kungen av modern jazz. Den lilla gruppen på Minton's Uptown kammare spelat några av de största jazzmusik någonsin hört, och Parkers rykte sprids snabbt. Några av Parkers vänner inte bara trodde hans spel var fantastiskt, men var också förvånad över att han kunde spela samtidigt som stenas till ögongloberna.

Charlie Parker personliga liv var kaotisk. Underlättade hans personliga demoner med heroin och alkohol. Tyvärr hans musik var inte den enda påverkan på musikerna runt honom. Många andra musiker tänkte att om de använde droger som Charlie Parker de skulle spela som Charlie Parker. Många av dem skulle också uppfylla samma tragiska död som Parker.

Charlie Parker hade tryckt sin självförstörande knapp för många gånger. Han dog 1955 vid en ålder av 34. Den läkare som undersökte honom blev chockad över att upptäcka att hans kropp liknade en 60-åring.

stora delar av Parkers inspelade arv är piratkopierade band som fans på konserter, eller radioprogram. Producenterna sa att när Charlie Parker småningom gjorde det till en inspelningsstudio, fanns det alltid en känsla av annalkande katastrof. Den ihållande skivproducenternas har lämnat oss med några av de vackraste inspelningar jazzmusiken i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.