Vem är Captain Cook?

kapten James Cook var en fulländad brittisk navigator, kartograf, upptäcktsresande, och kapten som seglat södra Stilla havet i stor utsträckning under sin livstid. Under sina resor upptäckte kapten Cook ett antal nya platser, drog en häpnadsväckande antal kartor, och gjorde intressanta iakttagelser om de människor, växter och djur i Söderhavet. Cooks bestående arv är fortfarande erkänd i många av de platser han besökt, med statyer, minnes festivaler och andra evenemang som hedra honom.

föddes James Cook 1728 i en familj av skotska arbetare. Vid 16 var han lärling hos en köpman, och man insåg snabbt att jobbet inte skulle passa för honom, så han var lärling på nytt till ett sjöfart företag. Under sin lärlingstid, lärde han sig ett antal färdigheter som är användbara senare i karriären, i sista hand gå med i Royal Navy 1755 i hopp om att främja sin karriär. Med 1759, hade Cook blivit ett fartygs befälhavare, kommenderade Mercury och med omfattande undersökningar i Kanada och Newfoundland. När Captain Cook återvände till England efter sin tjänst på Mercury , var han anlitad av Royal Society för att ta ett antal forskare till Tahiti för att observera Venuspassage. Samtidiga observationer runt om i världen för detta evenemang var planerade, med målet att med hjälp av insamlade data för att räkna ut avståndet mellan jorden och solen. Captain Cook seglade 1768, redovisade ett gäng forskare till Söderhavet. på kapten Cooks första resa, satte han ribban för hans framtida resor. Längs vägen, gjorde han omfattande kartor över de platser som han besökte, tillsammans med iakttagelser om de människor han mötte och hur han interagerade med dem. Artister ombord målade växter och djur sett på resan, tillsammans med olika scener av intresse. Hans grundliga dokumentation fortsätter att vara glädje för arkeologer och studenter historia.

Cook främjas också en anti-skörbjugg diet av frukt och grönsaker, hålla hans besättning frisk och lycklig. Han fortsatte med att göra två resor till Söderhavet, blir något av en hjälte i sitt hemland England. På sin andra resa, tog Captain Cook längs en kronometer, en mycket exakt klocka som kan användas i longitud beräkningar.

Under sina resor, uttryckt Captain Cook förvåning över hur utbredd den polynesiska folk var, notera att engelska inte var de enda sjöfolk. Rapporter om Cooks samspel med både hans besättning och ursprungsfolk som de dykt upp i strid. Vissa historiker framställa Captain Cook som en fredlig, vänlig man, medan andra säger att han var hård och grym. Förhärligande av Cook i många områden gör det svårt att finna sanningen bakom historierna.

1779, Captain Cook mötte ett olyckligt slut i händerna på inhemska Hawaiians på Kealakekua Bay på den stora ön Hawaii. Spänningarna mellan Captain Cook och Hawaiians hade uppgivit att det var dags att avvika i början av februari samma år, men tyvärr Cook var tvungen att återvända, eftersom det främsta masten på sitt skepp pank. Cook möttes av fientlighet, och Hawaiians stal en av fartygets båtar, Cook svarade med att försöka kidnappa gisslan, tyvärr välja en hövding, och han klubbades till döds av Hawaiians när han försökte ta hans gisslan tillbaka till skeppet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.