Vem är Bessie Smith?

Bessie Smith var en amerikansk bluessångare av 1920-talet och 30-talet. Hon var den mest kända och framgångsrika kvinnliga blues sångaren i hennes dag och påverkat många senare sångare. I hennes storhetstid, döptes Bessie Smith "Empress of the blues" och blev den mest högavlönade African American artist av hennes tid.

Bessie Smith föddes i juli 1892 i Chattanooga, Tennessee, den trettonde barn till baptistprästen William Smith. När hon var nio, hade Bessie Smith förlorat båda sina föräldrar och sin äldre syster, Viola, tog över som familjens överhuvud. Bessie började sjunga på gatan, tillsammans med sin bror Andreas på gitarr, som ett sätt att samla in pengar till sin familj. År 1912 arrangerade hennes bror Clarence för hennes audition för en trupp som han tillhörde, och Bessie Smith blev anställd som dansare. Under de följande åren, tillade hon sjöng för sina offentliga framträdanden.

Efter att ha gjort ett namn för sig själv genom sina uppträdanden hela den amerikanska södra och östra kust, Bessie Smith skrev skivkontrakt med Columbia Records 1923. Hon fortsatte att turnera under hela sin karriär och framträtt med många storheter i blues genre, däribland Louis Armstrong. Även om Depression och tillväxten av bio förebådade slutet av vaudeville, fortsatte Bessie Smith att turnera. 1929 framträdde hon i ett misslyckat rätt Broadwaymusikalen Pensé , samt en kort film, St Louis Blues.

Bessie Smith sista inspelningar är från 1933, då producenten John Henry Hammond kontrakterade henne att utföra fyra låtar på Columbias Okeh etikett. Dessa inspelningar var mer i svingen stil än Smiths tidigare arbete, och fastän de är populära i dag, har de inspirerar inte Hammond behålla Bessie Smith på etiketten. Bessie Smith dog den 26 September 1937 av komplikationer efter en allvarlig bilolycka. Hennes inspelningar, nyligen ombyggd, förblir klassiker blues genre, och hennes stil inspirerat den senare sångare som Billie Holiday och Janis Joplin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.