Vem är Angela Davis?

född i Birmingham, Alabama den 26 januari 1944, Angela Yvonne Davis växte upp i ett segregerat samhälle som var på väg att uppleva en stor förändring. Begåvad med ett briljant sinne, tillämpade Davis för ett program som drivs av American Friends Service Committee att få minoritet barn som växer upp i Deep South region i Förenta staterna att söka en utbildning i rasligt integrerade skolor i norra delen av landet.

Vid fjorton års ålder, började Angela Davis klasser på Elizabeth Irwin High School, som ligger i Greenwich Village i New York. Det var under sin tid på Elizabeth Irwin att Davis hade förändringen att lära om grundsatserna för socialism och kommunism. Så småningom blev Angela Davis aktiv med Advance programmet, som sponsrades av kommunistpartiet USA. Davis också förknippats med Student Nonviolent samordningskommittén (SNCC) medan gick på collage. Efter sin utbildning, började Angela Davis arbeta som en tillförordnad biträdande professor på campus vid University of California i Los Angeles. Under denna tid hade Davis blivit självständiga identifiera som en radikalfeminist, social aktivist, och som medlem av den framväxande Black Panther Party. Hennes närvaro på campus UCLA avbröts en kort stund när hon fick sparken i slutet av 1969. Anledningen till detta var hennes aktivt medlemskap i kommunistpartiet, snarare än att nämna hennes socialistiska filosofier eller hennes engagemang i Black Panthers. En stark och vokala visa sitt stöd för Davis från samhället ledde till en återföring av hennes bränning.

Under sommaren 1970 visade Angela Davis att bli mer delaktiga i Black Panther verksamhet. Samtidigt var det Black Panther rörelsen emot mer nationell uppmärksamhet, inte allt det positiva. En del av detta berodde på stöd av ledarna för Black Panther rörelsen för det så kallade Soledad Brothers, tre män som var fängslade i Soledad Prison i Kalifornien. Ett försök att ta gisslan vid rättegången mot en tredje part, James McClain, ledde till att han skjutit ihjäl flera personer. Av de döda var domare Harold Haley, som dödades samtidigt som kidnappats. Pistolen användes för att döda Haley registrerades påstås under namnet Angela Davis.

Benämn som medbrottsling till mord, flydde Davis Kalifornien och tillfångatogs slutligen i New York två månader senare. Efter arton månader, var försökte Angela Davis och frikänts från alla anklagelser i samband med försök till kidnappning och efterföljande död Haley och andra.

Efter hennes frigivning, tillbringade Angela Davis flera år på Kuba, där hon fick ett varmt mottagande. Även en hängiven anhängare till regimen i Sovjetunionen och även en flitig arbetare för fängelsereformen var Davis ofta anklagas för att ignorera det som råder för fångar i sovjetiska fängelser, utan istället valt att fokusera på behovet av fängelsereformen i USA .

Under 1980 Angela Davis sprang till vice ordförande för kommunistpartiet biljett vid två tillfällen, och även skrev den första av flera böcker. Davis har fortsatt att lobba för fängelsereform, identifierar sig själv som ett fängelse förkämpe. En populär gästföreläsare runt om i landet, Angela Davis nuvarande fungerar som professor i historia Medvetande vid University of California, liksom president ordförande för University of California campus i Santa Cruz. Angela Davis fortsätter att fungera som en aktivist i många orsaker, inklusive fängelsereformen, kampen mot dödsstraffet, och kön och ras mellan könen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.