Vem är Albert Camus?

Albert Camus föddes i Mondovi, Algeriet 1913. En författare och filosof, var han den näst yngsta vinnaren av Nobelpriset i litteratur, fick priset 1957. Hans skrifter och filosofier kom till världen bilden av absurdism. Hans idé om den absurda var människans sökande efter mening och klarhet i en värld som inte erbjuder någon förklaring heller. i unga år studerade Albert Camus vid universitetet i Alger, men han fick tuberkulos, som tvingade honom att fortsätta sina studier på deltid. 1934 gick han med i franska kommunistpartiet, men snart fann sig i fara och fördömdes som en trotskist. Han gifte sig med Simone Hie, en MORFINIST, under samma år. Äktenskapet bröt snart ner på grund av otrohet på båda sidor. hela sitt liv, Albert Camus var alltid en politisk aktivist. Han tillbringade hela sitt liv starkt motsätta sig dödsstraff. Under kriget gick han med den franska motståndsrörelsen grupp Combat och skrev för en hemlig tidning med samma namn. År 1943 blev Albert Camus tidningens redaktör, och när de allierade befriade Paris, Camus var att rapportera om de sista striderna. Det var under hans tid på tidningen att han blev bekant med den existentialistiska författaren Jean-Paul Sartre.

1947 turnerade Albert Camus Amerika föreläsa på franska existentialismen. Hans starka åsikter mot kommunismen alienerade honom från det kommunistiska partiet och så småningom från Sartre. Hans bok Rebel , som publicerades 1951, var en analys av revolution och uppror som förtydligar sin hållning mot kommunismen.

1940, Albert Camus gift Francine Faure, en matematiker och pianist. Camus hävdade passionerat mot äktenskapets institution, påstår att det är onaturligt. Trots att han älskade Francine och hade tvillingar med henne, fortsatte han att berätta för vänner att han inte var gjord för äktenskap. Camus hade många frågor, däribland en mycket allmän ett med den spanska skådespelerskan Maria Casares.

Trots att han förkastade titeln "existentialistisk författare," Albert Camus också ogillade titeln "filosof av den absurda" som han var taggade. Camus skriverier fundera på erfarenheterna från det absurda, snarare än att försöka definiera filosofi. 1942 publicerade han L'Etranger (The Stranger /Outsider) , hans mest kända historien om en man som levde ett absurt liv.

Camus "filosofier om den absurda hantera idéerna om dualism, liv och död, lycka och sorg, mörker och ljus, och så vidare. Han tillför läsarens uppmärksamhet att lyckan är kort och döden är oundviklig. Hans mål är inte att vara sjuklig, men att betona att människor ska få glädje medan det varar. I Le mythe , är dualism en paradox. Vi kan leva med dualism lycka och olycka, men vi kan inte leva med paradoxen att tänka att våra liv är samtidigt mycket viktigt och även mycket intetsägande.

Albert Camus dog i en bilolycka för tre år efter mottagandet av Nobelpriset i litteratur. Tidigare i sitt liv, hade han sagt att det mest absurda sätt att dö skulle dödas i en bilolycka. Två av Camus verk publicerades efter hans död, A Happy Death 1970, och den ofullbordade den första människan under 1995.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.