Vad var DISKPOJKE?

Under medeltiden och renässansen, en DISKPOJKE var en manlig tjänare anställdes för att göra simpla jobb runt huset, speciellt i köket. Efter renässansen, sådan tjänare verkligen existerat, men de började trängas undan av diskrum pigor, och med den 20-talet kökspojkar huvudsakligen obefintlig, ersättas med en mängd moderna bekvämligheter som gjorde sitt jobb föråldrade.

Arbetet i en DISKPOJKE skulle ha varit smutsiga, välling, och eländig. Av konvention, var kökspojkar längst ned i det komplexa hierarki av hushållens tjänare, och medan en DISKPOJKE skulle ha varit officiellt under ledning av köksan, skulle han förväntas lyda order från i huvudsak någon anställd i huset, vilket innebar att olika uppgifter kan omfattas av hans arbetsbeskrivning.

"DISKPOJKE" Ordet är hämtat från den gamla franska escouvillon , som betyder "disktrasan," ger dig en god uppfattning om värdet av en DISKPOJKE i hushållet. I köket, gjorde kökspojkar tunga rengöring av grytor, kastruller och bestick, medan finare kök ex rengjordes med högre rang anställda. Kökspojkar tog också hand om de mer obehagliga aspekterna av livsmedel, såsom skalar potatis, plockning höns, punktformiga frukt för konserver, och en mängd andra uppgifter. De skulle också ha varit ansvarig för skrubbning köket golv, vilket kan bli ganska rörigt efter tillagning för en stor händelse.

Utanför köket, skrubbade kökspojkar golv, rengöras spisar, tömde chamberpots och utfört andra simpla uppgifter. Kökspojkar typiskt förblev ur vägen för de boende i huset, och de skulle inte ha haft rätt till livré. Som en generell regel, skulle de flesta kökspojkar ha eftersträvat jobb högre upp i ledet, där de kan få tillgång till förmåner som kastas ljus slutar kasserade maten, och så vidare, vilket de i sin tur kan använda, byta eller sälja.

En annan viktig uppgift för DISKPOJKE var tvätten. Under medeltiden, tvätta var ingen angenäm uppgift. Kläder, lakan, trasor och annat som skall tvättas skulle behöva kokas över öppen eld i en stor kittel, rörs med tunga paddlar och rengöras med hårda tvålar gjorda av lut. När tvätten var uppblött och extremt tung, behövde det kan sköljas, vred ur, och sedan hänga på torkning linjer. Ofta skulle uppgiften kräver flera kökspojkar att manipulera den tunga vattenkokare och fuktigt material, och de riskerar brännskador ånga, kokande vatten, och elden i processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.