Vad är surfkultur?

Surf kultur är komplexa och mycket mångskiftande kultur som är engagerade i sporten surfing. Utöver att skapa en unik subkultur, surfing också gett upphov till stora kulturella trender, särskilt under 1950 och 1960, forma högkulturen med förändringar i språk, attityd och sociala normer. Många surfare dela denna gemensamma kulturarv, och vissa icke-surfare härma vissa aspekter av surfkultur eftersom de tycker det är intressant och beundransvärd.

Surfing utvecklades av polynesier hundratals år sedan. Tidigt upptäcktsresande i södra Stilla havet infördes för sporten, som förtrycktes kort på 1800-talet för att sedan öka till framträdande i början av 1900-talet. Av 1950-talet hade surfkultur började nå fastlandet i USA, tack vare filmer som populariserade, och ett kollektivt surfing vurm svepte Amerika. Det finns många aspekter att surfa kultur, och några av dessa aspekter är uppenbart antas från polynesiska kultur. Surfkultur tenderar att placera ett högt värde på gemenskap, vänlighet och samarbete, med surfare hjälper varandra när de kan och arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Många förknippar också surfare med en avslappnad, avspända attityd, präglad av tillfälliga språk och kläder. Surfer stil är djupt imiteras i vissa delar av världen, med flera stora företag gör stora vinster på sina surf-inspirerade linjer som omfattar sandaler, casual smycken och shorts. Detta unika kulturen har också en egen musikaliska traditioner och språkliga utvecklingen. Talet av många surfare är full av surf slang termer för att beskriva allt från en attraktiv kvinna till hur vågorna bryter. Några surfare tillskriver också till andliga aspekter av att surfa, och surfare kan hålla sina bönegrupper, begravningar, eller andra uttryck för andlighet på ett sätt som är unika för surfkultur. De flesta andliga surfing sammankomster äger rum på stranden eller på vågorna, och de slutar med en surfing session. och med utvidgningen av surfing som en populär sport, har några av etik och traditioner surfkultur varit skakas. I vissa regioner i världen, till exempel surfare är mycket territoriell om särskilda platser, vilket leder till en localism fenomen som kan alienera eller förvirrande för besökare eller personer som är nya för sporten. Konkurrenskraftiga surfa ibland präglas också av ett avbrott från den traditionella avspända, kooperativ aspekter surfkultur, även om andelen surfare som surfar konkurrenskraftigt eller för en inkomst är relativt liten.

>

har några surfare har förargat av kommersialism av surfing, tack vare stora företag som Roxy och Quicksilver. Andra tror att popularisera surfa har infört många nya människor till en idrott de kanske inte annars utforskas, och de är glada att kunna dela glädjen att surfa med andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.