Vad är en älskarinna?

En konkubin är en kvinna som bor med en man i en situation som liknar äktenskapet, även utan att alla de rättigheter som äktenskapet. Termen kan hänvisas det bara till en kvinna som bor med en man utan att vara gifta, trots att det oftast uttryckligen hänvisar till en avtalad stat som fastställer konkubin som en mindre medlem i ett hushåll som redan kan omfatta andra fruar. Många kulturer har en lång historia av konkubinat och flera fruar, och denna praxis fortsätter att användas i vissa delar av världen idag.

Termen kommer från det latinska prefixet com-, som betyder "med" och cubara , för att "lägga sig ner. " Både de gamla grekerna och romarna hade bihustrur och konkubinat visas också i den kristna bibeln. Dessa mindre fruar var också mycket spritt i Asien och Mellanöstern, och concubinal relationer kan fortfarande hittas i några av dessa områden, även om de kan begränsas genom lag.

allmänhet, bara män med hög social status har konkubiner. Ytterligare fruar kräver mer välstånd, speciellt eftersom ett väl utrustat konkubin upphöjer mannens ställning i samhället, medan en uppenbart försummat konkubin skulle återspegla dåligt på honom. Många bihustrur i antikens Kina, till exempel, hade sina egna hem tillsammans med många värdefulla ägodelar inklusive eleganta kläder och smycken. Trots att dessa kvinnor inte åtnjuter hög status i första fru i hushållet, var de fortfarande finns med respekt, och viktiga händelser i livet som förlossning och död firades med överdådiga ceremonier.

Normalt barn en konkubin är erkänt som officiellt avkomma bihustru partner, även om de kanske inte har tillgång till samma rättigheter som barn till de första hustru. Den kvinnliga barn konkubiner skulle kunna ges i äktenskap till högt uppsatta medlemmar av samhället för att skapa tillhörighet, eller de kan hållas kring familjen föreningen att tjäna högre status fruar och barn. Gossebarn skulle kunna uppmuntras att bli statstjänstemän eller ta positioner som handlare. Liksom sina mödrar, skulle dessa barn, som traditionellt har varit väl omhändertagna, eftersom de var anhöriga till chefen för hushållet.

historia konkubinat och dess rättsliga ställning är ganska komplex. I kulturer där bihustrur var socialt acceptabelt, deras status dikterades ofta av olika lagar och sociala koder. Dessa koder var avsedda att göra ställning konkubiner och deras barn klar, och i vissa fall lagar också skyddas bihustrur från flagranta missbruk. Några kända exempel på historiska bihustrur inkluderar Hagar, Saras tjänarinna som gavs till Abraham i Bibeln så att Sara och Abraham kunde ha ett barn, och den doftande konkubin, en legendarisk kinesisk konkubin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.