Vad är en Flash Mob?

Ett relativt nytt fenomen, är en flash mob en spontan sammanslutning av människor som samlas i en förutbestämd plats, utföra en åtgärd, och sedan sprida. Deltagarna nätverk via e-post, anslagstavlor och webbplatser, och i allmänhet montera tyst och utan kommentarer innan försvann lika mystiskt. Den första registrerade flash mob tycks ha skett på Manhattan i juni 2003, då en stor skara flash mobbers hört personalen på Macy's omkring köper en "love matta" för en förorts kommun. Sedan dess flash folkmassor i olika storlekar har dykt upp i städer över hela världen. Det finns två huvudsakliga sätt att organisera en flash mob. I den första, har deltagarna fått en plats, tid och handling, vilket är fallet med Pillow Fight Club, en typ av flash mob där deltagarna samlas för att hålla en stor kudde kamp. Om deltog i Flash Mob kräver någon form av prop, såsom kudde, som deltagare förväntas dölja rekvisita till startpunkten för flash mob, att behålla en air av mystik och undvika oroväckande brottsbekämpning. Vanligtvis arrangörer välja harmlösa och icke hotfull rekvisita för att undvika antagonizing polisen, och också be att deltagarna inte involverar människor som inte aktivt deltar i Flash Mob, att störa oskyldiga åskådare.

I ett annat organiserar teknik , deltagarna får veta att en Flash Mob sker, men inte angivit. Istället samlas de på olika före mellanstation platser där de får sina uppdrag och sedan gå vidare till samlingsplatsen. Organizing på detta sätt förhindrar nyheter om detaljer från att läcka ut, och även tillåter arrangörer att arrangera stora och komplicerade händelser.

Många improv och gatuteater grupper ordna flash folkmassor till exempel No Pants Day och Mp3 Experiment, två berömda blixt folkmassor organiserad av New York City grupp Improv Everywhere. Det övergripande syftet med en flash mob är att skapa en lättsam folksamling till intriger och mystifiera åskådare. I Mp3 Experiment, till exempel, hämtade deltagare musikspår innan deltar i evenemanget, och spontant bröt sig in i dansen, efter instruktioner inbäddade i spåren. Under No Pants Day, deltagare rida New York Citys tunnelbana utan byxor.

En flash mob skiljer sig från ett politiskt möte i två huvudsakliga sätt. Den första är att arrangörerna av en flash mob inte ansöka om tillstånd att samla in. De förlitar sig på Internet för att sprida information om händelsen, och deltagarna försöker att samla och sprida snabbt undgå frihetsberövande inom brottsbekämpningen. En flash mob också vanligtvis inte har ett politiskt motiv, den punkt i en flash mob är att ha kul, inte nödvändigtvis att göra ett uttalande. Människor som är intresserad av att hitta en flash mob i deras stad att delta i ska söka efter "flash mob" och den region där de bor för att hitta ett nätverk webbplats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.