Vad är en Bon Vivant?

Bon Vivant är franska för bra levern eller god levande och i modern mening definieras en person som har de finare sakerna i livet, särskilt de som rör mat och dryck. Termen Bon Vivant kan nästan synonymt med Gourmet eller finsmakaren . Av dessa två relaterade termer Bon Vivant är närmare släkt med gourmet. En finsmakaren, förutom att njuta av fina förbrukningsvaror är också djupt intresserad av konst.

Ordet har använts i flera hundra år minst, för att beskriva dessa människor med en raffinerad smak. I allmänhet vill Bon Vivant att njuta av de finaste saker och den dyraste. Det är därför nödvändigt att ha en riklig budget eller generösa vänner för att bli en Bon Vivant. Om du bor i fullständig fattigdom, skulle det göra någon praktisk mening att hålla ut för endast fin mat och vin. Istället äta eller dricka vad du kan få. Således begreppet innebär en viss social eller ekonomisk klass, också.

tanken att inte bara njuta av utan också att bli en specialist på bordets nöjen och den bästa viner att välja har blivit en sak som vissa människor faktiskt tåget att förvärva. Även om kanske några bon vivants kan födas, är andra via klasser, som erbjuds i många städer. Dessa klasser kan bestå av att lära sig att korrekt smaka vin, med åtskillnad mellan "goda" från de "dåliga" och bredda sina kunskaper om kulinariska trender och mest önskade livsmedel. Om du har olika smak eller en begränsad diet kan det vara svårt att njuta av "högsta", eftersom den generellt accepterande av vissa västerländska kulturella normerna om vad som utgör det mest önskvärda dryck och lockande mat.

Ett annat hinder för att vara en gourmet är en vilja att acceptera vad du äter eller dricker, och helt enkelt inte bry sig om dina levnadsvillkor. Till exempel, skulle du hitta några människor som strängt praktisera buddhism som bon vivants. Det är vackert illustrerade i Somerset Maugham roman, The Razor's Edge , där berättaren jämförs med Larry.

Även berättaren är själva sinnebilden för finsmakaren och Bon Vivant, är Larry lika bekvämt boende med nästan ingenting, eller njuta av nöjet med ett bra bord. Larry kan inte vara en Bon Vivant, eftersom han är villig att ta på någon omständighet, äta på restauranger dålig eller bra, och lever under omständigheter som är kraftigt reducerad. Han inte aktivt söka njutning genom livsmedel eller bra boende, utan istället söker mental stillhet och en känsla av frid.

I huvudsak dock Bon Vivant får inte bara vara ett nöje att söka individuell, men kan bara njuta av vin och mat och vet en hel del om det. Hans eller hennes lycka är inte nödvändigtvis enbart grundar sig på bordets nöjen. Men han eller hon kan bli glad av god mat eller dryck, eller möjlighet att visa upp sina kunskaper på detta område.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.