Vad är antisemitism?

Antisemitism är en form av hat och fördomar riktade mot människor av judisk tro, eller människor av judisk härkomst. Historia av antisemitism är gamla, det finns gott om exempel på förföljelse av det judiska folket från historien, och det fortsätter att vara ett problem. Faktum är, tack vare en explosion av spänningar i Mellanöstern i slutet 20th century, forskare dokumenterat en tydlig ökning av antisemitism under 1990-talet och början av 21: a århundradet, trots utbredd insikt om att fördomar och diskriminering är inte acceptabelt. Det finns ett antal olika former av antisemitism. I religiösa antisemitism, även känd som anti-judendomen, människor av den judiska tron angrips för sin religiösa övertygelse. Judiska folket är i ett tydligt underläge i många samhällen, eftersom de tenderar att bli en minoritet, och deras religiösa övertygelser få dem att sticka ut, vilket gör dem enkla mål för antisemitiska attacker. Detta gäller särskilt fromma ortodoxa judiska samfund, där flera väl synliga uttryck för judendom är en viktig del av livet. Antisemitism kan också kulturella ursprung, med attacker baserade på kulturarvet i det judiska folket, eller etnisk karaktär, trots att judarna är ett mycket etniskt olika människor.

Historiskt antisemitiska beteende har uttryck på olika sätt. I vissa kommuner, det judiska folket var isolerade, tvingas leva i särskilda områden och förbjudna att arbeta inom vissa områden. Judar förföljdes också och utvisades en masse i många evenemang, av vilka den mest kända är förmodligen Förintelsen av det 20th århundradet. Även i områden där diskriminering av judiska folket förbjöds teoretiskt, judiska individer möter fördomar och fördomar som gjorde det svårt att hitta jobb, hem och en plats i samhället. har åtskilliga anledningar tagits hänvisas till djupt rotade hat mot det judiska folket som har visat upprepade gånger i historien. Den troligaste förklaringen är att det judiska folket har en tendens att sticka ut som "andra", tack vare det faktum att en historia av förföljelse har medfört att många judiska samhällen att arbeta mycket hårt för att behålla sin kulturella och religiösa traditioner. Påverkan av kraftfulla retorik har också spelat en roll, med politiska ledare att använda judarna som en lätt måltavla för hat att distrahera människor från akuta problemen.

En stor del av antisemitism har även stereotyper om det judiska folket, och många av dessa stereotyper, exempelvis tanken att judar är giriga, har varit starkt spelat upp i antisemitisk retorik, vidmakthåller hat i vissa samhällen. Felaktig information om judendomen har också rik på det förflutna, såsom i fallet med anti-judendomen retorik om judarna vara ansvariga för Jesus död (själv en Judisk), eller judiska folket med blod från kristna barn i hemlighet "massorna. "Naturligtvis Kristus dog för att han var en politisk fiende till den romerska staten och det judiska folket är lika emot mördar barn som alla andra är, men det faktum att dessa sägner har uthärdat under århundraden illustrerar förskansade typ av antisemitism runt världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.