Vilka är Hibakusha?

Hibakusha är ett japanskt ord som betyder "explosion drabbade människor. " Den Hibakusha är de människor som drabbades av atombomberna föll över Hiroshima och Nagasaki av USA mot slutet av andra världskriget. Flesta Hibakusha är japanska, men vissa är koreaner som hade utarbetats av den japanska militären under kriget. Den japanska regeringen betalar särskild ersättning till efterlevande Hibakusha, inklusive medicinska ersättningar till människor som har drabbats av strålning sjukdomar.

För att betraktas Hibakusha, kan människor delas in i flera kategorier. Den första består av människor som var i lite över en mil eller flera kilometer av atombomben explosioner. Den andra kategorin omfattar personer som kom i en och en fjärdedel miles (två kilometer) av epicenters av explosioner inom två veckor efter bombningarna. Människor som utsattes för nedfall från bomberna betraktas också Hibakusha, som är barn till kvinnor som var gravida och exponeras för bomberna. Eftersom atombomber leverera en nyttolast av dödlig strålning, bör det inte komma som någon överraskning att höra att många Hibakusha lider av sjukdomar som orsakas av strålning, till exempel leukemi. Som ett resultat, många av dem kräver en kostsam medicinsk vård och några av dem lider kraftigt som en följd av deras strålning. Under månaderna efter den detonationer av atombomber, tusentals Hibakusha dog eftersom deras kroppar inte klarar av strålningen. Som Hibakusha dör, läggs de till de officiella minnesmärken i Hiroshima och Nagaski, som ett erkännande av deras lidande.

Även om den japanska regeringen ger bidrag och stöd till Hibakusha, kämpade många av dem historiskt med diskriminering. Strålning sjukdom var inte riktigt förstod då att de bomber som fälldes, och folk var rädda för att det var ärftlig eller smittsam. Många Hibakusha befann sig uteslutna från samhället, och några höll sin Hibakusha status hemliga så att de inte skulle bli diskriminerade.

En särskilt kända överlevande av atombomber var Sadako Sasaki, en japansk tjej som var två när bomber släpptes. Vid 12 års ålder fick hon leukemi på grund av hennes strålning, och även på sjukhuset, inledde hon ett projekt för att vika papper 1. 000 tranor. Det sägs i Japan att om du kan vika 1. 000 tranor, kommer du få en önskan och Sadako sägs ha önskat fred. Efter hennes död på sjukhuset, skolungdomar över Japan samlade in pengar för att bygga en staty av Sadako hålla ett papper kran, statyn är typiskt bedecked med tusentals tranor som skickas från hela världen i den gemensamma förhoppningen att atombomber aldrig att bli förflyttad igen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.