Vem var Tyfoid Mary?

Mary Mallon, känd som tyfus Mary, var den första frisk person i USA kan identifieras som bärare av tyfoidfeber. Maria arbetade som kock och omedvetet smittade 53 olika personer: tre av dem dog i tyfus. Hon blev berömd, dels för att hon var den första frisk bärare av tyfus, men mest för att hon benhårt vägrat att erkänna sin roll i att sprida sjukdomen och inte vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra dess spridning. Det är nu känt att tyfoidfeber kan spridas genom livsmedel eller vatten som har hanterats av en transportör. Bärare är allmänt friska människor som har överlevt tyfus och har inga ytterligare symptom, men fortsätta att ha tyfus bakterien överlever i kroppen. I Typhoid Marias fall, kan hon verkligen har fötts med tyfus, eftersom hennes mor var infekterade. Bärare kan passera bakterier av dålig hygien vid hantering av mat och dryck.

Mary Mallon gjorde ett levande som kock i New York-området i början av 1900-talet. Mellan 1900 och 1907, smittade hon 22 människor med tyfoidfeber, med en dödsolycka. Ibland, brydde Mary för människorna i hennes hushåll som kom ner med tyfus, ovetandes gör dem ännu sjukare. Tyfus Mary bytt anställning ofta, eftersom hennes arbetsgivare och deras familjer blev sjuk.

New York sanitära arbetstagaren George Soper, hyrda av hyresvärden i ett hus som Maria hade arbetat på undersökte denna specifika tyfoidfeber utbrott. Soper hypoteser om att Maria skulle kunna vara en möjlig bärare av tyfoidfeber. När han förklarade för Typhoid Maria att hon skulle kunna sprida sig tyfoidfeber, vägrade hon helt att samarbeta med sina ansökningar om avföring och urinprover. Hon påstod sig ha haft negativa testresultat för tyfus, trots att hon kan ha varit i remission vid denna tid.

Soper fortsatte att försöka övertyga Mary Mallon att hon var tyfus frakt, men vid denna tid, Tanken på en frisk människa att kunna sprida sjukdomen inte var känd och verkade osannolik. Soper publicerade sina resultat i Journal of the American Medical Association 1906. Tyfus Mary blev övertygad om att hon trakasseras och förföljs av någon anledning. Hon togs snart i förvar. De hälsovårdsinspektör i New York City som har hittats Tyfoid Mary vara en bärare. Hon sattes i karantän under tre år på ett sjukhus på en ö utanför New York, som frigörs när hon lovade att inte arbeta med mat längre. Så fort hon släpptes, men började hon arbeta som kock igen, under namnet Mary Brown. Hon var karantän våld igen, för resten av sitt liv, blev något av en kändis och gav intervjuer.

Mary Mallon avled av lunginflammation 1938 vid en ålder av 69, sex år efter att ha blivit förlamad av en stroke. En obduktion har genomförts, att hitta levande tyfus bakterier som finns i hennes gallblåsa. Många historiker se Maria som en symbol för den skada som fanns vid den tidpunkten mot irländska invandrare och arbetarklassen i allmänhet. "Tyfoid Mary" finns nu används som ett samlingsnamn för någon som är en fara för allmänheten eftersom de har en farlig sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.