Vem var Anne Boleyn?

Anne Boleyn var den andra av de sex hustrur av Henry VIII, och en välkänd figur i brittisk historia trots sitt ganska korta liv och extremt korta äktenskap. Förutom att vara intressanta i sin egen rätt, var Anne Boleyn mor Elizabeth Tudor, som senare anslutit sig till Englands tron som Elizabeth I. Hon är också ses som en martyr av många protestanter, och hon var en viktig person i reformation av den engelska kyrkan.

För en sådan känd figur, lite är känt om Anne Boleyn tidiga år. Hon föddes någon gång mellan 1501 och 1507, och hon skickades till det franska hovet att utbilda. I en ovanlig vändning för sin tid, var Anne Boleyn faktiskt ganska välutbildad, kunnig på flera språk och förtrogen med politik och historia. Hon var förmodligen ganska hängiven, och samtida skrev att hon var snäll och mild, engagerande i handlingar välgörenhet för personer i lägre befattningar.

Kvinnan var tydligen ganska lockande, men i en mörk väg. Dotter till Sir Thomas Boleyn hade långt mörkt hår, mörka ögon, och en särskiljande lång, smal hals. Senare historia har hävdat att hon hade sex fingrar på ena sidan, ett tillstånd som kallas polydactyly, vilket är osannolikt, eftersom dessa missbildningar skulle ha setts som otur, och hon skulle inte ha gift sig med en kung med en fingrade sex hand. Hon vände tydligen huvuden under hennes tid i Frankrike, och hon gjorde mycket uppseende i engelska domstolen när hon debuterade i 1522. Hennes utbildning och intelligens gjorde henne till en populär figur i domstol, och Anne Boleyn också tydligen haft en ganska känsla av mode. I det engelska hovet, fick hon öga Henry Percy, earl av Northumberland, bland många andra. Earlen av Northumberland engagerades kort till Anne Boleyn, men utan tillåtelse av sin far, har äktenskapet inte gå framåt. Anne Boleyn fängslade också kungen Henry VIII, som tydligen började uppvakta henne så tidigt som 1527. Listigt, vägrade Boleyn att bli hans älskarinna, men hon sa att hon skulle gå med på att bli hans drottning. Detta utlöste Henry brytning med den romersk-katolska kyrkan, som han försökte upphäva sitt äktenskap med sin första hustru, Katarina av Aragonien. I början av 1533, Anne och Henry gifte sig, och deras dotter Elisabet föddes september samma år. Elisabets födelse inte var uppfyllt med stort intresse, eftersom Henrik ville ha en manlig arvinge, men äktenskapet tydligen fortsatte vänligt till Anne Boleyn hade ett missfall. Plötsligt gick äktenskapet sura, som Henrik blev intresserad av Jane Seymour, en av Queen Anne's damer-i-väntan. Ironiskt nog, Anne Boleyn först kom in i engelska domstolen som en dam-in-väntar på drottning Katarina, som hon senare fördrivna. Den exakta orsaken till Anne's fall från makten är ett ämne för debatt. Det verkar som om flera fraktioner arbetade mot drottningen, i slutändan väcka åtal för äktenskapsbrott och incest mot henne. Kungen dragning till Jane Seymour användes också som ett verktyg, i hopp om att Anne Boleyn skulle förlora gunst hos kungen. Drottningen var inför rätta och dömdes, trots att bevisen för dessa avgifter var fram under tortyr, och männen deltar ivrigt förnekat påståendena. Anne Boleyn dömdes till döden år 1536.

Strax före sin död, Anne blev av med sina titlar och hennes äktenskap med kungen förklarades ogiltig, disinheriting hennes dotter Elizabeth från någon chans på den brittiska tronen. Efter hennes avrättning, begravdes den tidigare drottningen i en pil i bröstet, eftersom en kista inte var tillgänglig, och begravd under golvet i Peterskyrkan annons Vincula, hennes kropp hittades senare under drottning Victoria. Elisabets titel återinsattes senare och hon senare gick på att bli drottning av England.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.