Vem är kung Leopold II?

kung Leopold II var kung av Belgien från 1865 till 192C och var grundare av Kongo Free State. Han var född den 9 april 1835 i Bryssel, Belgien, och dog den 17 december 1909 i Laeken, Belgien. Han var arvinge till tronen till sin far, Leopold I, och hans mamma Louise var dotter till kung Ludvig Filip i Frankrike.

Belgien var ett relativt nytt land som gick under en konstitutionell monarki, först inom Leopold I. När Leopold II föddes, var han en sjuklig barn och ansågs ha tuberkulos, och han hade en defekt i hans ischiasnerven som fick honom att gå med hälta. Han hade inte en särskilt bra relation med sin far på grund av sin bristande disciplin, ofta behöva boka tider bara för att träffa honom. Vid 9 års ålder, fick kung Leopold II sin första titel som hertig av Brabant, och blev löjtnant i den belgiska armén när han var tio.

År 1853 gifte han ärkehertiginnan Marie-Henriette av Österrike-Ungern för diplomatiska syften, och efterträdde sin far som kung när Leopold I dog 1865. Vid den här tiden hade kung Leopold II reste mycket i hela världen och blev en förespråkare för en utbyggnad av Belgien, ett yttrande som skiljde sig som Leopold var ordförande, han förfalskat ett avtal med ett amerikanskt namn Henry Stanley för att få Kongobäckenet under kontroll av Europa genom orättvis handel och slaveri. Så småningom skulle bli kung Leopolds Kongo Fristaten, som existerade från 1885 till 1908. Denna koloni förtjänat ett dåligt rykte på grund av den brutala misshandeln av landets befolkning, som lämnade miljontals döda, och den obarmhärtiga skövling av regionens naturresurser som ingår elfenben och gummi.

kung Leopold II var dömd för hans insatser i Kongo, och slutligen kontroll över regionen lämnades helt över till Belgien från Leopold II. Ändå har han ansetts som en exceptionell historisk person på grund av sitt engagemang som en kung i en tid då sådana positioner allt höll på att bli enkel galjonsfigurer med liten kontroll mot regeringen. Under hans regeringstid, kung Leopold II också framgångsrikt verkat för militär modernisering och utbyggnad, och hans efterträdare på tronen var hans brorson, Albert I.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.