Vem är augusti Wilson?

augusti Wilson är en svensk skådespelare, mest känd för sin tio-play Pittsburgh Cycle , som krönikor del av den afro-amerikanska erfarenheten i Amerika under 20th century. Han föddes i Pittsburgh, Pennsylvania 1945 och dog 2005. Under loppet av sina sextio år har han vunnit många priser på grund av sina verk, inklusive flera Pulitzerpris, flera Drama Desk Awards och en Tony Award.

föddes Wilson Fredrik August Kittel, Jr, i Pittsburgh till en vit far, en tysk bagare, och en amerikansk kvinna, en städerska. Slutändan hans mor hamnade höja ung augusti, tillsammans med sina fem syskon, ensam, tills hon gifte om sig år 1950 till David Bedford. Hela familjen flyttade till Hazelwood grannskapet i Pittsburgh, som var mestadels vit kvarter, och de utsattes för både indirekt och direkt rasism, däribland angrepp mot deras hus med vita medlemmar i trakten. augusti deltog Central Catholic High School i slutet av 1950-talet, där han var den enda amerikansk student. Så småningom, efter upprepad misshandel och ständiga hot, lämnade han skolan, och inskrivna i Connelly Vocational High School, och sedan Gladstone High School, finna båda skolorna vara mindre än utmanande, och så småningom släppa ner under sitt 10: e klass år när en lärare insisterade han hade plagierat en tjugo sidor papper han hade skrivit om Napoleon. Augusti började då utbilda sig, med hjälp av Carnegie biblioteket för att lära sig om ett brett spektrum av ämnen, och läsning antydda. Carnegie-Melon tilldelades slutligen augusti Wilson promoveras till hedersdoktor på grund av hans frekventa användning av sitt bibliotek, bara en sådan grad att de har tilldelats hittills. Han tillbringade de tidiga 1960-talet arbetar ströjobb för att blidka sin mamma som inte vill att han ska bli författare. När hans far dog 1965, ändrade han sitt namn till augusti Wilson efter hans mors flicknamn, och han skulle skriva under detta namn för resten av sitt liv. I slutet av 1960-talet grundade han sin egen teater, var Svarta Horizon Theater, och det var här hans första pjäs, Recycling uruppförs. Under de kommande åren skulle augusti Wilson har ett antal låtar som utförs på regional och professionella teatrar, bland annat Homecoming och Sizwe Banzi is Dead .

De flesta av hans tidiga verk är inte allmänt kända, men eftersom de överskuggas av hans Pittsburgh Cycle . Denna cykel består av tio låtar, en för varje decennium av 20th Century, med nio av dem äger rum i Pittsburgh och titta på afrikansk-amerikanska erfarenheten i USA. Den första av dessa, Ma Rainey's Black Bottom , skrevs 1982, och omfattar 1920-talet. Nästa, billighetsbuss , skrevs 1983, och omfattar 1970-talet. Nästa, det Joe Turner kommit och gått , skrevs 1984 och omfattar 1910-talet. Nästa, och kanske hans mest kända stycke, var Stängsel , för vilken augusti Wilson tilldelades Pulitzerpriset, och som skrevs 1985 och omfattar 1950-talet. Hans nästa drama, Piano Lesson , skriven 1989 och omfattar 1930-talet, också vann Pulitzerpriset. Resten av cykeln skrevs under en längre tid, med den sista biten, Radio Golf , hantering av 1990-talet, avslutade strax innan sin död 2005.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.