Vem är Yukio Mishima?

Yukio Mishima (1925-1970) var en japansk författare till efter andra världskriget period. Mycket av hans arbete handlar om konflikten mellan västerländska influenser på Japan och kod samurajer, samt konflikten mellan intellekt och kropp. Förutom hans romaner, noveller och dramer är Mishima känd för sina dramatiska rituella självmord vid 45 års ålder.

Mishima föddes Kimitaka Hiraoka i Tokyo, Japan den 14 januari 1925. Han ändrade senare sitt namn för att dölja det faktum att han skriver från sin anti-litterära far. Fram till 12 års ålder, bodde Mishima med sin farmor, som var ganska överbeskyddande. Hon presenterade Mishima till litteratur, även i det västerländska klassiker, men hon tillät inte honom att tillbringa tid i solen eller att leka med andra pojkar. Mishima gemensamma lekkamrater som ett barn skulle följaktligen hans kvinnliga kusiner.

Mishima började skriva vid 12 års ålder, ungefär samtidigt att han flyttade med sina föräldrar och började gå på den prestigefyllda Peers School. Hans far, en statlig tjänsteman, var missbruk, ofta våldsamma, och mycket emot sonens intresse för litteratur. Han förstörde ofta sin sons manuskript, och trots att han hade sin mors stöd, Mishima var tvungen att skriva i hemlighet. Mishima första berättelse, "skogen i full blom, publicerades" i bokform 1944.

Mishima skrevs för den japanska armén under andra världskriget, men han falskeligen påstod sig ha tuberkulos symtom under hans fysiska granskning och förklarades olämpliga. Han bar skuld för denna åtgärd under hela sitt liv. Efter avslutad vid Peers School studerade Mishima tysk juridik vid Tokyos universitet på uppdrag av sin far. Han tog examen 1947 och blev en statlig tjänsteman vid finansministeriet, men han avgick under sitt första år i den positionen.

År 1948 började Mishima att ägna sig på heltid åt att skriva och publicera sin första roman, Thieves . Hans Confessions of a mask , som publicerades samma år, var en delvis självbiografisk berättelse om en ungdom komma till rätta med sin homosexualitet. Det var en stor framgång och tjänat Mishima en följd runt om i världen.

Fram till dagen för hans död, var Mishima en produktiv författare Hon skrev noveller, romaner, litterära essäer, och spelar både i Kabuki och Noh stilar. Han ansågs vara den enda författaren i sin generation med kunskaper i traditionell noteater. En av Mishima mest kända och viktiga verk var en Fallots romaner som tillsammans benämns Sea of Fertility . Han skickade den sista volymen till hans förläggare på samma dag som han begick självmord.

alltid slitits mellan livet i sinnet och verklighet i den fysiska kroppen, började Mishima styrketräning och att öva på kampsporten Kendo i 1955. Han ställde många bilder att visa upp sin fysik, många med homoerotisk teman, och även medverkat i filmer. Även homosexuella, Mishima sägs vara bara haft affärer med män i utlandet. Han gifte sig med sin fru, Yoko Sugiyama 1958, och paret fick två barn. blev Mishima allt mer delaktiga i politiken i slutet av sitt liv, att mobilisera i Ground Self Defense Force 1967 och grundade en privat armé kallas Shield Society ett år senare. Mishima och Shield Society planerade en regering kupp omsorgsfullt och i hemlighet under loppet av ett år. Den 25 November 1970, Mishima och fyra anhängare tog över Ichigaya Camp i Tokyo, huvudkontor Japan Self-Defense Forces. Mishima klev ut på balkongen och riktar en skara soldater och uppmanar dem att arrangera en statskupp mot den demokratiska regeringen.

När Mishima tal misslyckades återvände han inne i högkvarteret och engagerade rituella självmord, eller harakiri , enligt den samurajerna kod. En av hans anhängare också begått självmord efter att han inte kunde halshugga Mishima i enlighet med ritualen. Före sin död gjorde Mishima säker på att hans affärer var i sin ordning och lämnade en summa pengar kvar för att betala för försvaret av de överlevande Shield Society medlemmar. Mishima ökända död ofta överskuggar hans verk, men han var en lysande författare som fångade andan i efterkrigstidens Japan i sina skrifter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.