Vem är Tollundmannen?

Tollundmannen var en man som levde under Danmarks järnåldern. Han är utmärkande för att han begravdes i en mosse omkring 400 f. Kr. , och villkoren i mossen bevarade hans kropp. När två personer torvbrytning 1950, upptäckte de hans naturligt mumifierade kropp, som har bevarats så väl att de trodde att de hade snubblat över ett nytt lik. De rapporterade fyndet till polisen, som var förbryllade tills de väcks i en arkeolog, arkeologerna insåg att långt ifrån en frisk kropp, utgjorde Tollundmannen en stor historisk upptäckt.

torvmossar är unika miljöer. De bildas genom långsam nedbrytning av mossa, gräs och annat växtmaterial som ackumuleras i ett kärr som inte kan rinna av ordentligt. Om vädret är kallt nog, saktar nedbrytning av växtmaterial, främja en fuktig, sura miljö som sakta börjar Karboniserar växterna. Resultatet är torv, som kommer att förvandlas till kol om det är ensam kvar tillräckligt länge. Tollundmannen är en av flera organ som har påträffats i mossar, om förutsättningarna är de rätta, det sura vattnet i mossen kommer MUMIFIERA djur och människor begravda i mossen. Torv har använts som en källa till bränsle i århundraden, och några tidiga europeiska kulturer förknippas torvmossar med mystik, ger offer till torv och utför ceremonier nära torvmossar. Den Tollundmannen tycks ha varit en sådan uppoffring. Han hittades naken förutom en mössa och ett läderbälte, tillsammans med en tvinnad läder rep runt halsen. Han hade ordnats i en sovande utgör, och hans mun och läppar stängdes av någon som begravde honom. Långt ifrån en dumpad kropp verkar Tollundmannen ha vårdas och respekteras.

Vid den tidpunkt då han hittades, undersöktes hans inre organ, och innehållet i hans mage och tarmar avslöjade att hans sista måltid var en nypa gröt. Gröten innehöll säd som hade kontaminerats med mjöldryga, en svamp som orsakar hallucinationer. Vissa arkeologer menar att Tollundmannen kan intas denna gröt medvetet, kanske som en del av religiös ceremoni där han offrades.

konservatorer omsorgsfullt bevarade huvud Tollundmannen, som kan ses på displayen på Silkebord Museum i Danmark. Kroppen var tyvärr inte bevarad, även om delar av hans ben och vävnader finns kvar. Museet byggdes ett vax kopia av kroppen, så att displayen ser ut ungefär som Tollundmannen när han hittades ursprungligen.

Studier om Tollundmannen tyder på att han var cirka 40 år gammal, och förmodligen i god hälsa men lite kort. Han hittades i mycket gott skick, även för en mosse kropp, och han bidrog till den samlade kunskap om hur livet var livet för européerna under stenåldern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.