Vem är Thornton Wilder?

Thornton Wilder var en amerikansk dramatiker och författare. Han föddes 1897 i Madison, Wisconsin, och dog 1975 vid en ålder av 78. Under loppet av sitt liv har han publicerat sju romaner, och mer än tio pjäser, inklusive ett antal en enaktare. Thornton Wilder vann tre Pulitzerpris under loppet av sitt liv, en för sin roman The Bridge of San Luis Ray , och två av hans dramer, Our Town och The Skin of Our Teeth .

Thornton Wilder kom från en intellektuell familj. Hans far var diplomat i USA, och familjen tillbringade en tid i Kina under sina tidiga år. Hans äldre bror, Amos Wilder, var en poet några ryktbarhet, och hans syster Charlotte Wilder var också ett allmänt tillgängligt poet. Thornton Wilder gick Berkeley High School, och fortsatte med att ta en BA från Yale och en MA från Princeton.

Efter Princeton, började Thornton Wilder att publicera hans texter. Han publicerade sin första roman, Cabala 1926. Nästa år sin andra roman, The Bridge of San Luis Rey gav honom en Pulitzer Prize. Vid ungefär samma tid, i slutet av 1920-talet började han skriva låtar också. Hans mest berömda pjäs, Our Town Skin of Our Teeth gav honom en tredje.

Några andra framstående verk av Thornton Wilder omfattar romanerna Heaven's My Destination och Idus , samt spelar Köpmannen i Yonkers , Matchmaker , och The Long julmiddag . Thornton Wilder publicerade något sällan, ibland med ett decennium eller mer passerar mellan publicerade arbeten, men hans romaner och pjäser mottogs alltid med stort bifall.

Hans tidiga roman, The Bridge of San Luis Rey har sett en nyligen uppsving i popularitet, eftersom premiärminister Tony Blair nämnde det i ett tal efter September 11, 2001. Romanen handlar om ett slumpmässigt katastrof, en bro kollapsar, som dödar ett antal människor. Det ses av många som en föregångare till katastrofområdet episka, och är känd för sitt enheten att ta ett antal närstående personer och binder deras liv samman genom en central, slumpmässig händelse.

Our Town är utan tvekan den mest populära spel Thornton Wilder. Den äger rum på landsbygden New Hampshire, i den fiktiva staden Grover hörn. Under de tre akter, en berättare karaktär, scenmästare, berättar om livet i staden Grover hörn under mer än ett decennium. Pjäsen är intressant i sin användning av meta enheter, med hela spel består av en pjäs i en pjäs. Genom en enkel och relativt stark dialog, pjäsen, liksom mycket av skrivandet av Thornton Wilder, visar hur den mänskliga erfarenheten i grunden är universell. Our Town är fortfarande ett mycket brett produceras spela hela USA, och blev en film 1940, och 2003. Det var anpassad också till en opera under 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.